Zaczynając od dressingów poprzez rozmaite dipy, aż po aromatyczne marynaty do mięs. Musztarda to prawdziwy must-have w kuchni. Przede wszystkim ciężko wyobrazić sobie bez niej grilla, gdyż jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do kiełbasek, karkówki czy innych smakołyków przygotowywanych nad ogniem. A jak daleko w przeszłość sięga historia tego popularnego sosu i kto jest autorem pierwszej receptury?
Historia musztardy - jak to się zaczęło?
Pierwsze wzmianki o musztardzie pochodzą ze starożytnego Rzymu, a za postać, która odegrała szczególną rolę przy jej powstaniu, uznaje się pisarza Pliniusza Starszego. Ucierał on ziarna gorczycy z octem, uzyskując sos zbliżony do znanej nam dzisiaj wersji. Mówiąc o tym popularnym dodatkiem, nie da się nie wspomnieć o francuskim miasteczku Dijon, nierozerwalnie związanym z jego historią. To właśnie tam w XIII wieku po raz pierwszy rozpoczęto produkcję musztardy na masową skalę i do dziś uznaje się je za światowe centrum tego aromatycznego sosu. Do Polski dotarł on później, bo dopiero na początku XIX wieku, jednak od razu zdobył uznanie wielu osób. Obecnie musztardę znajdziemy niemal w każdym domu, a sklepowe półki wręcz uginają się od rozmaitych rodzajów oferowanych przez wiele firm. Do najstarszych jej producentów w Polsce zalicza się WSP „Społem”, kojarzona przede wszystkim z niezwykle popularnym Majonezem Kieleckim. Co ciekawe - Musztarda Kielecka produkowana jest od 1932 roku, czyli od niemal 30 lat dłużej od flagowego wyrobu Spółdzielni. To właśnie ona jako pierwsza podbiła podniebienia Polaków. Jaka jest więc receptura na musztardę idealną?
Prosty skład, na którym można polegać
Skład musztardy nie jest skomplikowany – do jej produkcji wykorzystuje się ziarna gorczycy, ocet, sól, cukier, przyprawy i wodę oraz ewentualnie dodatki, takie jak na przykład chrzan. I właśnie to znajdziemy w Musztardach Kieleckich – bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Receptura sprawdzona przez kilka pokoleń oraz krótka lista składników może być uznana za prawdziwą gwarancję jakości, którą potwierdza również odpowiedni certyfikat – Musztarda Kielecka delikatesowa została wyróżniona bowiem cenionym znakiem jakości Q oraz znakiem Jakość Tradycja.
Jaką musztardę wybrać?
Jak wszyscy wiemy, musztarda musztardzie nierówna. Jej rodzajów jest bardzo wiele – jedni wolą jej bardziej łagodne, aksamitne oblicze, inni chętniej sięgają po ostrzejsze i bardziej wyraziste odmiany. W naszej ofercie WSP „Społem” znajdziemy obecnie sześć wariantów musztardy. Oto krótki przewodnik, który pomoże w podjęciu decyzji:
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w szkle: ok. 3 zł brutto / 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w plastikowym opakowaniu: ok. 4,26 zł brutto / 500g
Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa