Właściwości kardamonu

Kardamon i jego właściwości.
Ze względu na to, że kardamon to cenne źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, warto mieć zapas tej przyprawy w swojej kuchni.

Pochodzący z Indii kardamon to źródło węglowodanów, białka, tłuszczów oraz błonnika. Ten dar natury zawiera także witaminę B, C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Warto włączyć kardamon do swojej diety dlatego, że ma liczne prozdrowotne właściwości. Pomaga np. w problemach trawiennych i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Zwalcza zgagę, nudności, wzdęcia, gazy, a dzięki działaniu rozkurczowemu przydatny być może przy nieżycie żołądka.

Godną uwagi informacją dotyczącą kardamonu jest fakt, że przyprawa ta ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Świetnie sprawdza się więc  w walce  z przeziębieniem czy grypą, przy infekcjach dróg oddechowych. Przynosi ulgę w kaszlu i katarze, udrażnia zatkany nos. Warto wiedzieć ponadto, że kardamon pomaga zwalczać nieświeży oddech oraz że polecany jest osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Obecne w nasionach kardamonu olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspieszona zostaje przemiana materii. Kardamon pomóc może w różnych dolegliwościach układu pokarmowego, przy bólach brzucha, zaparciach i biegunkach. Po ten dar natury z powodzeniem mogą sięgać również osoby, które mają problemy z zasypianiem. Zawarta w kardamonie melatonina pomóc bowiem może  uregulować rytm dobowy. Ciekawą informacją dotyczącą kardamonu jest fakt, że dzięki tej przyprawie pozbyć się można czkawki.

Ze względu na swoje właściwości, kardamon używany jest nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kosmetyce. Używa się go do produkcji perfum, olejków do masażu, w kosmetykach o działaniu ujędrniająco-wyszczuplającym, jako składnik środków używanych do kąpieli terapeutycznych.

Kardamon ma bardzo wszechstronne właściwości. Nie wszystkim jednak jest polecany. Stronić od kardamonu powinny kobiety w ciąży oraz te które karmią piersią, osoby u których zdiagnozowano alergię na przyprawy korzenne, ci, którzy zmagają się z zapaleniem błony śluzowej żołądka lub ci miłośnicy przypraw, którzy cierpią na wrzody.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat