Przyprawy korzenne, które mają leczniczą moc

Lecznicza moc przypraw korzennych.
Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Poza tym, że jest zimno, to również szaro, a to wpływa na obniżenie naszego nastroju.

Kiedy masz nastrój jest obniżony, znacznie łatwiej złapać jakąś infekcję wirusową. Okres zimowy to doskonały czas, aby korzystać z dobrodziejstw natury. W tym czasie na naszym stole lądują potrawy i desery z dużą ilością przypraw korzennych, które nie tylko pysznie smakują, rozgrzewają, ale także chronią nasz organizm przed chorobami.

Cynamon - reguluje poziom cukru

Cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi. I to nawet o 29 procent w ciągu 21 dni. Zmusza bowiem komórki mięśni do usuwania cukru z krwiobiegu, przekształcając go w energię. Przez 3 tygodnie pij wodę z cynamonem. Do litrowego dzbanka wody wrzuć 4 laski cynamonu i pozostaw na noc. Możesz dodać plastry jabłka i cytryny. Pij wodę w ciągu dnia, po posiłku.

Gałka muszkatołowa - zapobiega wrzodom żołądka

Zawiera eugenol, czyli substancję spowalniającą wytwarzanie substancji odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych. Ten sposób chroni przed uszkodzeniami błonę śluzową żołądka. Wystarczy codziennie rano jeść łyżeczkę miodu (np. manuka) wymieszaną z 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki.

Kardamon - łagodzi kaszel

Olejek eteryczny zawarty w kardamonie działa wykrztuśnie. Dzięki temu łagodzi mokry kaszel. Czarną lub zieloną herbatę (łyżeczka na 1/4 litra wody) wsyp do dzbanka, dodaj 4-5 zmiażdżonych w moździerzu ziarenek kardamonu, zalej gorącą wodą (85 stopni Celsjusza) i parz 5 minut. Pij 3-4 razu dziennie.

Goździki - obniżają cholesterol

U osób, które jadły goździki, nastąpiło obniżenie poziomu cholesterolu LDL (niekorzystnego). Poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego) pozostaje bez zmian. Goździki (wg uznania) i inne ulubione przyprawy dodaj do kubka czerwonego wina i podgrzej. Pij nie więcej niż kubek co 3-5 dni.

Kakao - wzmacnia serce

To źródło przeciwutleniaczy. Dzięki flawonom znajdującym się w ziarnach, kakao poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza obciążenie serca. To ważne zwłaszcza dla seniorów. Zaleca się picie filiżanki (ok. 125 ml) kakao zalanego wodą, nie mlekiem, najlepiej niesłodzonego, raz dziennie.

Ziele angielskie - zmniejsza ból stawów

Ziele angielskie działa przeciwbólowo. Zawdzięcza te właściwości olejkowi eterycznemu. Łyżkę ziela rozgnieć w moździerzu. Zalej szklanką wrzątku, a następnie odstaw do zaparzenia pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2 szklanki naparu dziennie w razie nasilonego bólu. Kuracja wspomagająca leczenie powinna trwać ok. 3 tygodni.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat