Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.
Uczta dla wegetarian
Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.
A co z miłośnikami mięsa?
Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.
Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
- Ilość porcji: 4
- Czas: 10 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
- 2 łyżki pasty Tahini Premium OF
- 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 opakowanie gotowego chlebka pita
- 400 g cieciorki konserwowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- Pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
- Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
- Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.
Frytki a’la belgijskie
- Ilość porcji: 4
- Czas: 10 minut
- Pozom ostrości: 2
Składniki:
- 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
- 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
- 1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
- 2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
- 1 l oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 50 g tartego sera pecorino
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1×1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
- Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
- Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.
Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką
- Ilość porcji: 4
- Czas: 10 minut
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
- 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 limonka
- 1 łyżka pokrojonej dymki
- 500 ml oleju do smażenia
- Marynata:
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut.
- Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.
Łódeczki ziemniaczane
- Ilość porcji: 4
- Czas: 10 minut
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 2 saszetki Pasty miso House of Asia
- 100 g Sosu tonkatsu House of Asia
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka).
- W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem.
Mango margarita z marakują i sokiem z limonki
- Ilość porcji: 4
- Czas: 5 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 170 g Pulpy z marakui QF
- 1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)
- 100 g Pulpy z mango Alphonso QF
- 30 g soku z limonki
- 10 g cukru
- 2 świeże marakuje do dekoracji
- Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- 1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj.
- 2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują.
TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa