Andrzejki w stylu…azjatyckim!

Garść wypróbowanych przepisów
Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.

Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.

Uczta dla wegetarian
Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast  tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.

A co z miłośnikami mięsa?
Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.

Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 10 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
  • 2 łyżki pasty Tahini Premium OF
  • 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
  • 2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 opakowanie gotowego chlebka pita
  • 400 g cieciorki konserwowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • Pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
  3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.

Frytki a’la belgijskie

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 10 minut
  • Pozom ostrości: 2

Składniki:

  • 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
  • 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
  • 1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
  • 2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
  • 1 l oleju do smażenia
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g tartego sera pecorino
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1×1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
  2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
  3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
  5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.

Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką

Kurczak w sosie ostrygowym

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 10 minut
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
  • 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 limonka
  • 1 łyżka pokrojonej dymki
  • 500 ml oleju do smażenia
  • Marynata:
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut.
  2. Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.

Łódeczki ziemniaczane

Łódeczki ziemniaczane

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 10 minut
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2 saszetki Pasty miso House of Asia
  • 100 g Sosu tonkatsu House of Asia
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka).
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem.

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

  • Ilość porcji: 4
  • Czas: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 170 g Pulpy z marakui QF
  • 1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)
  • 100 g Pulpy z mango Alphonso QF
  • 30 g soku z limonki
  • 10 g cukru
  • 2 świeże marakuje do dekoracji
  • Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. 1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj.
  2. 2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują.

TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat