Babka czekoladowo-morelowa

Przepis na babkę czekoladowo-morelową.
Przepis na pyszną czekoladowo-morelową babkę.

Składniki:
Ciasto:

  • 1 puszka moreli,
  • 250 g. mąki pszennej,
  • 40 g kakao w proszku,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 75 g. płatków owsianych,
  • 200 g. cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 jajek,
  • 200 g. miękkiego masła,
  • 100 g. wiórków czekoladowych.


Polewa
:

  • 150 g. cukru pudru,
  • 2 łyżki syropu morelowego z puszki.


Morele odcedzić i pokroić na kawałki. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane, cukier waniliowy Wszystko dokładnie wymieszać, dodać jajka i masło, miksować 2 minuty. Gdy powstanie gładkie ciasto wymieszać je z wiórkami czekoladowymi i kawałkami moreli. Formę na babkę napełnić ciastem i piec 60 minut temp. 180 st. C . Cukier puder utrzeć ze sokiem morelowym na gęstą masę, po ostudzeniu ciasta posmarować je masą i poczekać aż lukier stężeje.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat