Cała prawda o Musztardzie!

Smak musztardy zależy od jakości ziarna gorczycy.
I. Wiekowa, ale najlepsza!

Musztarda jest znana ludzkości już ponad dwa tysiące lat! A pierwszy przepis na jej przygotowanie pochodzi z 42 r. Nazywana przez starożytnych Rzymian palącym sokiem, cieszyła się największą popularnością w Aleksandrii. Za czasów Karola Wielkiego musztarda, głównie dzięki masowej uprawie gorczycy przeżywa swój rozkwit popularności. W 1650 r. tylko w samym Paryżu działało już 600 zakładów produkujących musztardę

II. Maleńkie ziarnko gorczycy
Musztardę robi się z gorczycy. To właśnie jej, musztarda zawdzięcza swój smak i aromat. Istnieją dwie główne odmiany tej rośliny: biała (zwaną też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba) i czarna (Brassica nigra). Inne popularne gatunki gorczycy to sarepska (Brassica juncea) oraz perska (Brassica eruca). O smaku musztardy w głównej mierze decyduje jakość ziarna gorczycy oraz przyprawy. Im wyższa jakość ziarna gorczycy, tym doskonalszy smak musztardy, im staranniejsza kompozycja przypraw, tym ciekawszy efekt końcowy. Wiemy to z doświadczenia.

Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy południowo-wschodniej. Występuje również w Azji i Ameryce Północnej. Jako przyprawa znana jest od tysięcy lat. Istnieją dowody używania tej przyprawy już w epoce późnego neolitu, nasiona gorczycy odnaleziono również w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. Ze znalezionych tam tabliczek wynika, że lud ten używał nasion Synapsis alba jako składnika maści leczniczych.

Popularność gorczycy wynika z wielorakiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Lecznicze działanie gorczycy było znane ludziom od tysiącleci, niemal we wszystkich kulturach i religiach. Obecnie zostało ono potwierdzone badaniami naukowymi w wielu klinikach świata zajmujących się medycyną naturalną. Starożytni Rzymianie stosowali ją również jako afrodyzjak, dodając do eliksirów miłosnych.

III. Żywa legenda czyli muzeum musztardy
Musztarda ma tak zagorzałych wielbicieli, że z ich inicjatywy powstało największe na świecie Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Zbiory muzeum obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata.

IV. Światowy Dzień Musztardy
Od 1991r z inicjatywy kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb Barry’ego Levenson’a, co roku w każda pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy.

W Polsce popularyzatorem tego smakowitego święta jest marka KAMIS – producent doskonałej i największej na polskim rynku oferty i smaków musztard.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat