Chińskie danie bez wychodzenia z domu

Kurczak z warzywami po chińsku - przepis kulinarny.
Warzywne dodatki – czym byłby bez nich obiad?

No właśnie – jesteśmy przyzwyczajeni, że każde danie obiadowe składa się głównego składnika oraz warzyw w rozmaitej postaci. A gdyby tak połączyć je w całość i uzyskać jeden pełnowartościowy posiłek? Dania inspirowane Azją sprawdzą się w takim przypadku idealnie! Czasem przygotowania oraz niskim poziomem skomplikowania dorównują tradycyjnym daniom jednogarnkowym, a smakiem przywodzą na myśl Daleki Wschód! Sięgnijmy po orientalne składniki i przygotujmy dla rodziny danie chińskie.

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • sos sojowy
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • sól, cukier, ostra papryka
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój na nieduże kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Ananasa odsącz z syropu (syrop zachowaj) i pokrój w małe kawałki.
  3. Zamarynowane w sosie sojowym mięso oprósz słodką papryką. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak, włóż mięso i krótko podsmaż z każdej strony, przełóż do miseczki.
  4. Na tym samym tłuszczu podsmaż mieszankę chińską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodaj mięso i kawałki ananasa.
  5. W kubku wymieszaj dokładnie syrop ananasowy, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Całość wlej na patelnię do warzyw i mięsa, chwilę podduś, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i ostrą papryką.
  6. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj ciągle mieszając. Podawaj z ryżem.

Fot. Delma
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat