Chrupki ryżowe
Jeśli deser to najlepiej przygotowany w zaciszu własnej kuchni. Umożliwia to nie tylko weryfikację jakości składników, ale również dobrą zabawę, jeżeli w jego przygotowaniu wezmą udział również najmłodsi domownicy. Chrupki ryżowe pysznie smakują, są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję!
Chrupki ryżowe
Składniki (około 20 szt):
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki wody Mama i ja
- 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%
Wykonanie:
- Ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Ryż powinien być miękki (nie rozgotowany).
- Do gorącego jeszcze ryżu dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych i wymieszaj. Całość ostudź. Następnie zwilż dłonie i uformuj kulki ryżowe.
- Czekoladę rozpuść z mlekiem lub śmietanką w kąpieli wodnej i zamocz każdą kulkę do połowy w płynnej czekoladzie. Następnie obtocz wiórkami kokosowymi
- Odłóż do zastygnięcia czekolady.
Fot. Mama i ja
Informacja prasowa