Chrupki ryżowe

Przepis na smaczny deser.
Jeśli deser to najlepiej przygotowany w zaciszu własnej kuchni. Umożliwia to nie tylko weryfikację jakości składników, ale również dobrą zabawę, jeżeli w jego przygotowaniu wezmą udział również najmłodsi domownicy. Chrupki ryżowe pysznie smakują, są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję!

Chrupki ryżowe

Składniki (około 20 szt):

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody Mama i ja
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%

Wykonanie:

  1. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Ryż powinien być miękki (nie rozgotowany).
  2. Do gorącego jeszcze ryżu dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych i wymieszaj. Całość ostudź. Następnie zwilż dłonie i uformuj kulki ryżowe.
  3. Czekoladę rozpuść z mlekiem lub śmietanką w kąpieli wodnej i zamocz każdą kulkę do połowy w płynnej czekoladzie. Następnie obtocz wiórkami kokosowymi
  4. Odłóż do zastygnięcia czekolady.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat