Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem

Dodajmy temu odrobinę pikanterii - przepis kulinarny.
Zwolenników połączenia słodkich smaków z ostrymi jest wcale niemało. Dla nich idealnym rozwiązaniem są przetwory w nieco bardziej wytrawnym wydaniu, czyli popularne chutneye, które idealnie podbijają smak mięs czy serów.

Dokładnie tak, jak proponowany przez nas chutney truskawkowy w towarzystwie jabłek, którego smak podkręcony został zielonym pieprzem.

Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem (TM5)

Składniki

  • 20 g wody
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 400 g truskawek, świeżych, bez szypułek
  • 300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 60-80 g octu balsamicznego
  • ½-1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać truskawki, jabłka, ocet, sól i pieprz, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 45 min/100°C/obr. 1. Zdjąć koszyczek. Chutney przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików.
  3. Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem podawać jako dodatek do serów, mięs lub pieczywa.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Wodę zagotować z cukrem trzcinowym.
  2. Dodać truskawki, jabłka, ocet, sól i pieprz, rozdrobnić w blenderze, przełożyć do garnka. Gotować ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Chutney przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików.
  3. Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem podawać jako dodatek do serów, mięs lub pieczywa.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat