Dokładnie tak, jak proponowany przez nas chutney truskawkowy w towarzystwie jabłek, którego smak podkręcony został zielonym pieprzem.
Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem (TM5)
Składniki
- 20 g wody
- 250 g cukru trzcinowego
- 400 g truskawek, świeżych, bez szypułek
- 300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 60-80 g octu balsamicznego
- ½-1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać truskawki, jabłka, ocet, sól i pieprz, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 45 min/100°C/obr. 1. Zdjąć koszyczek. Chutney przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików.
- Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem podawać jako dodatek do serów, mięs lub pieczywa.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Wodę zagotować z cukrem trzcinowym.
- Dodać truskawki, jabłka, ocet, sól i pieprz, rozdrobnić w blenderze, przełożyć do garnka. Gotować ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Chutney przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików.
- Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem podawać jako dodatek do serów, mięs lub pieczywa.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa