Co zrobić, aby pokochać zdrowe sałatki?

Pokochaj zdrowe sałatki.
Dlaczego zazwyczaj kojarzymy sałatkę z nudnym, mało smacznym daniem? Najwyraźniej nie wkładamy wystarczającego wysiłku, aby stworzyć domową sałatkę, która nie jest do niczego!

Jeśli chcesz ulepszyć swoje zdrowe, domowe sałatki i zaoszczędzić trochę pieniędzy poprzez pokochanie domowych lunchów do pracy. Oto kilka niedrogich sposobów, aby Twoje sałatki smakowały tak samo dobrze jak te z najlepszych lokali.

Używaj warzyw i owoców sezonowych

Żeby uniknąć jedzenia w kółko tej samej, nudnej sałatki, musisz porzucić swój standardowy sposób jej przygotowania. Żeby Twoje sałatki były urozmaicone, musisz korzystać z różnorodnych składników. Wybór warzyw sezonowych zapewni, że nie tylko Twoja sałatka na pewno będzie świeża i zdrowa, ale także zapewni Ci to różnorodność, wraz ze zmieniającym się sezonem na dane warzywa i owoce.

Łącz różne tekstury

Różnorodność nie tylko smaków, ale i tekstur, sprawia, że sałatka smakuje dużo lepiej. Nie kończ na dodaniu do niej kilku grzanek. Spróbuj poeksperymentować z orzechami, nasionami, suszonymi owocami, chrupiącymi warzywami, chipsami z warzyw lub pieczoną ciecierzycą. Połącz te dodatki z tymi bardziej miękkimi, np. pieczonymi ziemniakami, marynowanym tofu czy tempehem awokado lub karmelizowaną cebulą. Jesteś o krok bliżej do stworzenia doskonałej sałatki, na której zjedzenie będziesz naprawdę czekała.

Wypróbuj nowe dressingi i przyprawy

Nie ma łatwiejszego sposobu na przeniesienie sałatki na nowy poziom smaku niż zmiana sosu. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na nowy, domowy sos, czy udasz się do lokalnego sklepu spożywczego, aby spróbować czegoś nowego, możesz podnieść swoją sałatkę na wyżyny smaku bez większego wysiłku.

Innym świetnym sposobem na dodanie smaku sałatce jest dodanie do niej aromatycznych przypraw. Jak każde danie, sałatki wymagają odpowiedniego doprawienia. Dopraw warzywa i warzywa solą, pieprzem i innymi przyprawami, które pomogą wydobyć ich smak.

Zadbaj o odpowiednie pokrojenie składników

Nie ma nic gorszego niż pięknie wyglądająca sałatka z różnorodnymi produktami i konsystencją, kiedy zanurzenie w niej widelca kończy się wydobyciem jedynie pojedynczego liścia sałaty. Aby nasza sałatka wyróżniała się nie tylko smakiem i konsystencją, ale i odpowiednim połączeniem się składników, przypraw i sosu ze sobą, koniecznie jest pokrojenie wszystkiego w podobnej wielkości kawałki. Istnieje wiele gadżetów, dzięki którym można z łatwością posiekać sałatki, ale wystarczy też dokładnie posiekać sałatkę ostrym nożem.

Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat