Curry z krewetkami i ryżem jaśminowym

Przepis kulinarny od Britta - wegetariańskie curry.
Pyszne krewetki z pastą curry i aromatycznym ryżem jaśminowym marki Britta. Dzięki tej potrawie przeniesiemy się na chwilę do krajów orientalnych i przypomnimy sobie ciepłe, wakacyjne chwile.

Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną białą

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
  • 10 - 20 sztuk dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Metoda:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
  3. Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku.
  4. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
  5. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Fot. Britta
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat