Właściwości tej magicznej przyprawy są nie do przecenienia. Nie tylko obłędnie pachnie i poprawia smak potraw, ale ma również zastosowanie w dietoterapii i medycynie. Cynamon znany jest od ponad pięciu tysięcy lat i jest pozyskiwany z kory cynamonowca cejlońskiego. Jest on skarbnicą licznych substancji zdrowotnych.
Cynamon dodaje nam witalności, energii i jest doskonałym źródłem wapnia i żelaza. Wyciąg z kory oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; pomagają w uciążliwych biegunkach czy zatruciach pokarmowych; wspomagają prawidłową perystaltykę jelit.
Tylko pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu i pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, dlatego też spożywanie tej przyprawy jest zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Dodatkowo wyciąg z cynamonu obniża ryzyko chorób serca.
Olejek cynamonowy jest również niezwykle pomocny w leczeniu przeziębień i grypy. Wykazuje on ogromną aktywność przeciwdrobnoustrojową. Warto pamiętać, że może być stosowany u osób, które przekroczyły próg 12 lat. Cynamon bywa też składnikiem wielu maści rozgrzewających, które pomagają w walce z reumatyzmem.
Osoby, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami, powinny włączyć cynamon do swojej codziennej diety. Przyprawa ta bowiem przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i przyśpiesza trawienie. Ma on również zastosowanie w kosmetyce – jest składnikiem wielu kremów antycellulitowych.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com