Cynamon

Właściwości cynamonu.
Cynamon jest jedną z tych przypraw, które większości z nas kojarzą się ze świętami, z ciasteczkami, z grzańcem i aromatyczną szarlotką.

Właściwości tej magicznej przyprawy są nie do przecenienia. Nie tylko obłędnie pachnie i poprawia smak potraw, ale ma również zastosowanie w dietoterapii i medycynie. Cynamon znany jest od ponad pięciu tysięcy lat i jest pozyskiwany z kory cynamonowca cejlońskiego. Jest on skarbnicą licznych substancji zdrowotnych.

Cynamon dodaje nam witalności, energii i jest doskonałym źródłem wapnia i żelaza. Wyciąg z kory oraz olejek cynamonowy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; pomagają w uciążliwych biegunkach czy zatruciach pokarmowych; wspomagają prawidłową perystaltykę jelit.

Tylko pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu i pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, dlatego też spożywanie tej przyprawy jest zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę. Dodatkowo wyciąg z cynamonu obniża ryzyko chorób serca.

Olejek cynamonowy jest również niezwykle pomocny w leczeniu przeziębień i grypy. Wykazuje on ogromną aktywność przeciwdrobnoustrojową. Warto pamiętać, że może być stosowany u osób, które przekroczyły próg 12 lat. Cynamon bywa też składnikiem wielu maści rozgrzewających, które pomagają w walce z reumatyzmem.

Osoby, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami, powinny włączyć cynamon do swojej codziennej diety. Przyprawa ta bowiem przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i przyśpiesza trawienie. Ma on również zastosowanie w kosmetyce – jest składnikiem wielu kremów antycellulitowych.

Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat