Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczne dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Podstawowa porada najlepszych kucharzy to wykorzystanie tradycyjnych produktów o najwyższej jakości – aby mieć pewność, że podczas świątecznych przygotowań wszystko pójdzie po naszej myśli. Mogą być to świeże zioła zamiast suszonych, ryby i mięso od sprawdzonych producentów oraz sosy od firm z wieloletnim doświadczeniem. Doskonałym uzupełnieniem świątecznych potraw będzie z pewnością tradycyjna Musztarda Kielecka delikatesowa, która gości na polskich stołach od 1932 roku.
Śledzie w nowej odsłonie
W niektórych rodzinach podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się barszcz, a w niektórych grzybową lub rybną. W jednych pierogi, w innych kulebiak. Co pojawia się jednak na prawie każdym wigilijnym stole? Odpowiedź jest prosta – śledzie. A gdyby tak podać je inaczej niż zazwyczaj, na przykład w formie sałatki? Bez wątpienia będzie pysznie!
Potrzebne składniki:
Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie paski i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłko, jajka i ogórki kiszone kroimy na trochę większe kawałki, po czym dodajemy do śledzi razem z cebulą. Na koniec dosypujemy groszek i łączymy wszystkie składniki z Majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową, śmietaną, solą oraz pieprzem.
Przepis na idealny schab
To danie, które doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie! Przedstawiamy przepis na idealnie soczysty i wspaniale aromatyczny pieczony schab z dodatkiem sekretnego składnika – Musztardy Kieleckiej delikatesowej.
Co będzie potrzebne do jego przygotowania?
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, Musztardę Kielecką delikatesową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładnie smarujemy mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Schab najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia, dzięki temu będzie bardziej soczysty. Po wyjęciu mięsa z lodówki, wkładamy je do rękawa i szczelnie zamykamy, pozostawiając wewnątrz puste miejsce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60-80 minut, w zależności od wielkości schabu. Mięso dobrze jest pozostawić w rękawie aż do całkowitego ostudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.
Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa