Czekoladowe trufle z chilli

Przepis na czekoladowe trufle z chilli.
Thomasina Miers

Składniki:

  • 1,4 kg ciemnej czekolady (co najmniej 70%)
  • 8 goździków, startych
  • 2 ususzone papryczki chilli
  • 700ml śmietany kremówki
  • Kieliszek tequili
  • Kilka szczypt soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50g proszku kakaowego


Przygotowanie:

  1. Wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem i wyłóż folią spożywczą.
  2. Zetrzyj czekoladę lub pokrój na małe kawałki, dzięki czemu czekolada łatwiej się rozpuści.
  3. Rozgnieć przyprawy w moździerzu i podgrzej w garnku ze śmietaną i tequilą.
  4. Gdy śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowana!) dodaj do czekolady w miscei wymieszaj. Jeśli wlejesz zbyt gorącą śmietankę do czekolady, składniki nie połączą się. Dodaj wtedy kilka łyżek zimnej śmietanki aby uratować sytuację. Jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, umieść miskę nad wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna) i mieszaj energicznie.
  5. Wylej miksturę na blaszkę i uderz kilka razy o blat aby upewnić się, że jest dobrze rozprowadzona. Schładzaj w zamrażarce przez godzinę. Przesiej połowę proszku kakaowego do dużej miski.
  6. Pokrój czekoladę na kawałki. Obtaczaj w proszku kakaowym. Przechowujw plastikowej torbie w lodówce lub zamrażalniku.


Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat