Czy diabetycy mogą jeść słodycze?

Słodycze - czy diabetycy mogą je jeść?
Cukrzyca to bardzo poważna choroba cywilizacyjna, z którą zmagają się zarówno dorośli, jak i dzieci, przy czym u osób po 30 roku życia najczęściej rozwija się cukrzyca typu 2, a u młodzieży i dzieci – typu 1. Oprócz przyjmowania leków kluczową rolę w walce z tym schorzeniem odgrywa stosowanie odpowiedniej diety. Wyjaśniamy, czy w jadłospisie diabetyków może znaleźć się miejsce dla słodyczy.

Jak powinna wyglądać dieta diabetyków?

Cukrzyca coraz częściej jest nazywana „światową epidemią” – już u co 11 dorosłego (w skali populacji całego globu) zdiagnozowano tę chorobę, a Światowa Organizacja Zdrowia zakłada, że w ciągu najbliższej dekady to właśnie cukrzyca stanie się 7 z najczęstszych przyczyn zgonów. W Polsce średnio co 2 godziny lekarze wykonują operacje, podczas których są zmuszeni do amputacji nóg lub stóp uszkodzonych w przebiegu tej choroby. Statystyki związane z cukrzycą jasno pokazują, jak dużym jest zagrożeniem i dlaczego nie wolno jej bagatelizować.

Diabetycy nie mogą więc szukać żadnych kompromisów w zakresie diety. Ich jadłospis musi opierać się na zdrowych, niskoprzetworzonych produktach, w tym przede wszystkim warzywach. Ważne, by wybierać artykuły spożywcze o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Wskazane jest również włączenie do jadłospisu tłuszczu roślinnego (z pominięciem palmowego i kokosowego), a także pozyskiwanego z ryb i orzechów – najlepiej, jeśli tego typu tłuszcze zastąpią te pochodzenia zwierzęcego (diabetycy powinni zrezygnować m.in. z tłustego mięsa). Cukrzycy muszą też do minimum ograniczyć węglowodany proste, których źródłem są głównie słodycze zawierające duże porcje cukru.

Czym zastąpić słodycze w diecie cukrzyka?

Z jednej strony węglowodany proste powodują gwałtowne wahania poziomu glikemii, co dla diabetyków stanowi poważne zagrożenie, z drugiej natomiast całkowite wyeliminowanie słodkości z diety nie jest łatwe. Jedyne rozsądne wyjście z tej sytuacji to zastąpienie sacharozy niskokalorycznymi słodzikami. Coraz więcej producentów żywności proponuje kremy bez oleju palmowego i cukru – w takich produktach za słodki smak odpowiada np. maltitol. Słodzik ten pod względem słodkości dorównuje sacharozie, ale jednocześnie dostarcza niemal połowę mniej kalorii (cukier – ok. 4 kcal w 1 g, maltitol – ok. 2 kcal w 1 g).

Maltitol może być spożywany przez cukrzyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny i nie powoduje wyrzutu insuliny – wyjaśnia pracownik firmy Sweet Mill, producenta słodyczy bez białego cukru. Słodycze z dodatkiem tego słodzika stanowią więc dobrą alternatywę dla klasycznych słodkości, przy czym kluczem do lepszego zdrowia zawsze jest umiar. W związku z tym nawet produkty cukiernicze z maltitolem powinny być traktowane jedynie jako urozmaicenie diety i sposób na to, by wyeliminować z niej cukier, a jednocześnie wciąż cieszyć się ulubionymi smakami.

 

Bibliografia:

Araszkiewicz A., Bandurska-Stankiewicz E., Borys S. i inni, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, [w:] „Diabetologia Praktyczna” 2021, numer 1.

Cukrzyca w liczbach, dostęp online: https://pacjent.gov.pl/artykul/cukrzyca-w-liczbach.

Gugała-Mirosz S., Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?, dostęp online: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-w-liczbach-czy-powinnismy-sie-bac/.

Łajdecka K., Kujawska-Łuszczak M., Stosowanie niskokalorycznych środków słodzących u osób z cukrzycą typu 2, [w:] „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2016, nr 1.

Mędrela-Kuder E., Prawidłowa dieta w cukrzycy typu II jako forma rehabilitacji chorych, [w:] „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2011, numer 2.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat