Danie na jesienne dni

Rozgrzewająca zupa z kabanosami - przepis kulinarny.
Jesienna pogoda to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu. Dlatego sycące i rozgrzewające zupy to doskonała propozycja na coraz chłodniejsze dni.

Aby stały się one wsparciem w walce z jesienną słotą, powinny znaleźć się w nich duże ilości warzyw, mięso oraz obowiązkowo przyprawy i aromatyczne zioła. Warto również dodać do nich naturalny antybiotyk w postaci czosnku oraz chilli, które posiada m.in. właściwości przeciwzapalne. Zupy w takiej odsłonie będą nie tylko gwarancją pysznego obiadu, ale także wzmocnią nasz układ odpornościowy. Oto propozycja, dzięki którym niskie temperatury nie będą nam już straszne.

Rozgrzewająca zupa z kabanosami

Składniki:

  • kabanosy (np. bankietowe JBB)
  • ziemniaki 3 szt.
  • bulion warzywny 1,5 l
  • pomidor 3 szt.
  • cebula 1 szt.
  • cukinia 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży tymianek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy. Podsmaż do momentu zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół-miękkości ziemniaków. Na końcu dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości cukinii, na końcu dodaj świeży tymianek.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat