Aby stały się one wsparciem w walce z jesienną słotą, powinny znaleźć się w nich duże ilości warzyw, mięso oraz obowiązkowo przyprawy i aromatyczne zioła. Warto również dodać do nich naturalny antybiotyk w postaci czosnku oraz chilli, które posiada m.in. właściwości przeciwzapalne. Zupy w takiej odsłonie będą nie tylko gwarancją pysznego obiadu, ale także wzmocnią nasz układ odpornościowy. Oto propozycja, dzięki którym niskie temperatury nie będą nam już straszne.
Rozgrzewająca zupa z kabanosami
Składniki:
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy. Podsmaż do momentu zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół-miękkości ziemniaków. Na końcu dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości cukinii, na końcu dodaj świeży tymianek.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa