Dieta antycellulitowa

Dieta na pozbycie się cellulitu.
Cellulit to zmora większości kobiet na świecie. Pojawia się na wielu obszarach naszego ciała, wygląda nieestetycznie i bardzo trudno się go pozbyć.

Cellulit, czyli przerośnięta tkanka tłuszczowa, która swoim wyglądem przypomina skórkę pomarańczową, najczęściej pojawia się na brzuchu, udach, pośladkach, ramionach i jest problemem wielu kobiet. Jest trudna do całkowitej likwidacji, ale ćwiczenia, właściwa pielęgnacja, zabiegi kosmetyczne i odpowiednia dieta pozwolą nam z nim walczyć. Co trzeba włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jędrną i gładką skórą?

Zmiana nawyków żywieniowych jest podstawowym elementem, który pomoże nam w walce z uporczywym cellulitem. Przede wszystkim nie powinno objadać się i należy unikać podjadania miedzy posiłkami. Codziennie warto spożywać 4-5 małych porcji posiłków, a ostatni z nich powinien być nie później, niż na 2-3 godziny przed snem. Dodatkowo pijmy dużo wody, co najmniej 1,5- 2 litry dziennie. A co powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospicie?

  1. Tłuste ryby morskie i owoce morza - łosoś, makrela, śledź, dorsz, tuńczyk, krewetki czy kalmary, są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Pomogą nie tylko w pozbyciu się skórki pomarańczowej, ale także nawilżą i wygładzą skórę.
  2. Orzechy i nasiona - orzechy, nasiona (słonecznika, dyni, siemię lniane) i pełnoziarniste produkty (płatki owsiane, otręby, ciemne pieczywo) powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Są bogatym źródłem błonnika i antyoksydantów, wspomagają pracę układu pokarmowego, a także niwelują cellulit.
  3. Jajka - to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają duże ilości błonnika oraz witaminy B, która odpowiada za przyswajanie składników odżywczych, które z kolei odpowiadają za redukcję cellulitu.
  4. Ziołowe napary - poza niegazowaną wodą, trzeba pić również ziołowe napary, między innymi z mniszka lekarskiego lub z kopru. W walce z cellulitem pomoże również zielona herbata, która hamuje wchłanianie tłuszczu i podkręca trawienie.
  5. Zielone warzywa - brokuły, kalafior, groszek, kapusta i brukselka są źródłem cennych składników odżywczych, wielu witamin (zwłaszcza wit. C) i minerałów. Zawierają również naturalne fitoestrogeny i pomagają w walce z cellulitem.
  6. Cytrusy - cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomogą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warto, aby owoce te na dłużej zagościły do naszego jadłospisu i przyczyniły się do redukcji cellulitu.
  7. Buraki - to jedne z najzdrowszych warzyw - zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. W swoim składzie mają kwas foliowy, beta-karoten i lipoken, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i pobudza krążenie. Oprócz tego działają oczyszczająco i usuwają toksyny z organizmu.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat