Cellulit, czyli przerośnięta tkanka tłuszczowa, która swoim wyglądem przypomina skórkę pomarańczową, najczęściej pojawia się na brzuchu, udach, pośladkach, ramionach i jest problemem wielu kobiet. Jest trudna do całkowitej likwidacji, ale ćwiczenia, właściwa pielęgnacja, zabiegi kosmetyczne i odpowiednia dieta pozwolą nam z nim walczyć. Co trzeba włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jędrną i gładką skórą?
Zmiana nawyków żywieniowych jest podstawowym elementem, który pomoże nam w walce z uporczywym cellulitem. Przede wszystkim nie powinno objadać się i należy unikać podjadania miedzy posiłkami. Codziennie warto spożywać 4-5 małych porcji posiłków, a ostatni z nich powinien być nie później, niż na 2-3 godziny przed snem. Dodatkowo pijmy dużo wody, co najmniej 1,5- 2 litry dziennie. A co powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospicie?
- Tłuste ryby morskie i owoce morza - łosoś, makrela, śledź, dorsz, tuńczyk, krewetki czy kalmary, są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Pomogą nie tylko w pozbyciu się skórki pomarańczowej, ale także nawilżą i wygładzą skórę.
- Orzechy i nasiona - orzechy, nasiona (słonecznika, dyni, siemię lniane) i pełnoziarniste produkty (płatki owsiane, otręby, ciemne pieczywo) powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Są bogatym źródłem błonnika i antyoksydantów, wspomagają pracę układu pokarmowego, a także niwelują cellulit.
- Jajka - to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają duże ilości błonnika oraz witaminy B, która odpowiada za przyswajanie składników odżywczych, które z kolei odpowiadają za redukcję cellulitu.
- Ziołowe napary - poza niegazowaną wodą, trzeba pić również ziołowe napary, między innymi z mniszka lekarskiego lub z kopru. W walce z cellulitem pomoże również zielona herbata, która hamuje wchłanianie tłuszczu i podkręca trawienie.
- Zielone warzywa - brokuły, kalafior, groszek, kapusta i brukselka są źródłem cennych składników odżywczych, wielu witamin (zwłaszcza wit. C) i minerałów. Zawierają również naturalne fitoestrogeny i pomagają w walce z cellulitem.
- Cytrusy - cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, dzięki dużej zawartości witaminy C, pomogą pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warto, aby owoce te na dłużej zagościły do naszego jadłospisu i przyczyniły się do redukcji cellulitu.
- Buraki - to jedne z najzdrowszych warzyw - zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. W swoim składzie mają kwas foliowy, beta-karoten i lipoken, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie i pobudza krążenie. Oprócz tego działają oczyszczająco i usuwają toksyny z organizmu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com