Coraz częściej chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów szukamy diet, które nie tylko pomoga nam schudnąć, ale i poprawią stan naszego zdrowia. Ostatnim hitem jest dieta bulionowa, która nie tylko sprawia, że tracimy zbędne kilogramy, ale także ma fantastyczny wpływ na skórę. Dieta bulionowa nazywana jest także płynnym złotem. Pokochały ją największe gwiazdy Hollywood, które zachwalają jej cenne właściwości.
Reguły diety 21-dniowej
Dieta bulionowa zasadniczo jest trzytygodnowym programem szybkiego odchudzania (średnia utrata wagi to 6 kg). To dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, pod wpływem której organizm osiąga stan ketozy, bo gdy brakuje węglowodanów, zaczyna czerpać energię ze spalania tłuszczów.
Tygodniowy plan to 5 dni, gdy jemy 3 posiłki i pijemy 2 szklanki bulionu jako przekąskę (np. poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek, sobota) i 2 dni minipostu (np. środa, niedziela), gdy jedynym posiłkiem jest bulion - wypijamy do 6 szklanek.
Produkty zakazane to: wszystkie zboża i nabiał, margaryny, oleje roślinne, cukier i słodziki, kukurydza, soja, produkty przetworzone ze stucznymi dodatkami.
Produkty zalecane (w określonych ilosciach): indyk, jagnięcina, kurczak, dzik, wołowina, jajka, ryby, podroby, wędliny, boczek, kiełbasy, owoce (większośc, najlepiej jagodowe), warzywa (większość, ale ograniczamy jednak skrobiowe, jak bataty czy dynię), tłuszcze (awokado, kokos, łój, masło klarowane, olej kokosowy i z awokado, oliwa, oliwki i orzechy), mąki (kokosowa, migdałowa, maranta), koktajle z białkiem kolagenowym, hydrolizowanym, wołowym, z grochu, kiszonki, kefir kokosowy i kimchi.
Dietę można kontynuować, wprowadzając do niej stopniowo zboża i nabiał (w proporcjach 80 procent produktów zalecanych i 20 procent zakazanych) i stosując bulionowe miniposty.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com