Dieta bulionowa - na czym polega?

Najnowszy trend żywieniowy w opinii dietetyka.
Czy dieta, której głównym składnikiem jest długo gotowany bulion jest zdrowa i bezpieczna dla naszego zdrowia? Dietetyk wyjaśnia na czym ona polega i czy warto ją wypróbować.

Zasady diety bulionowej
- Dieta bulionowa to dieta o niskiej zawartości węglowodanów, bez glutenu i nabiału. Jest to dieta bardzo restrykcyjna, oparta na konkretnej grupie produktów spożywczych. Menu składa się z chudych gatunków mięs, ryb, jaj, warzyw o niskiej zawartości skrobi, kilku owoców i dobrej jakości tłuszczy. Codziennym elementem tej diety jest picie bulionu. Z jadłospisu całkowicie wykluczono produkty zbożowe, cukier miód i słodziki, soję, mleko, produkty wysoko przetworzone oraz alkohol. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Kto może przetestować dietę bulionową?
- Dieta bulionowa jest odpowiednia wyłącznie dla osób w pełni zdrowych, które chciałby zredukować masę ciała. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dzieci, sportowcy, a także ci, którzy cierpią np. na: nadciśnienie tętnicze, czy dnę moczanową. Znaczna zawartość białka zwierzęcego i wykluczenie warzyw strączkowych sprawia, że nie jest też odpowiednia dla wegetarian. Z uwagi na niską kaloryczność oraz ograniczenie węglowodanów w pierwszych dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm. - mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Schemat diety i lista produktów
Dieta trwa 21 dni. Tygodniowy schemat obejmuje 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dniach, w których pijemy wyłącznie wywar – 6 szklanek dziennie lub
5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu. Kolacja powinna być zjedzona do godz. 19.00. Posiłki przygotowujemy na bazie zalecanych produktów białkowych z dodatkiem wskazanych warzyw, owoców oraz tłuszczów.

Produkty zalecane w diecie: chuda wołowina i wieprzowina, drób, jaja, ryby, sałata, ogórek, pomidor, kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepa, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, rukola, cykoria, cukinia, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, jabłko, owoce jagodowe, melon, cytrusy, kiwi, granat, awokado, olej kokosowy, orzechy (wykluczone są orzeszki ziemne), pestki, oliwa z oliwek, zioła, przyprawy, ocet jabłkowy, mąka migdałowa i kokosowa, woda, herbata, kawa (bez mleka i cukru). Na liście produktów zakazanych są: mleko i nabiał, produkty zbożowe, wszelkie rodzaje cukrów i słodzików, soja, orzeszki ziemne, warzywa skrobiowe i strączkowe, większość owoców (dozwolone są wyłącznie te, które wskazano w składnikach dozwolonych) z oraz alkohol.

Jak przygotować bulion?
Bulion, który jest podstawą diety powinien być gotowany przez kilka, a nawet kilkanaście godzin, najlepiej bez dodatku soli. Może być mięsny, np. na bazie chudej wołowiny lub drobiu z kośćmi a nawet drobiowymi nóżkami lub rybny, którego podstawą są całe, chude ryby jak: dorsz, halibut, sola, czy turbot (z głowami i ośćmi). Każdy wywar gotujemy z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera i cebuli. Możemy też dodać liść laurowy, czosnek, pieprz, imbir i ulubione zioła. Bulion warto gotować w większych ilościach, od razu na kilka dni. Gorący wlewamy do słoików, zamykamy „by zassał się” a po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Wywar można też przelać do szczelnych pojemników i zamrozić.

Dieta bulionowa w opinii dietetyka - komentarz
- Dieta bulionowa jest dietą niskokaloryczną, czyli redukcyjną. Ze względu na wykluczenie produktów zbożowych jest też uboga w błonnik. I choć wolno gotowany bulion ma wiele właściwości leczniczych, rozgrzewa oraz działa antywirusowo to ma również niewiele kalorii. Wariant, w którym 2 dni w ciągu tygodnia pijemy tylko bulion to już głodówka a nie dieta. Przy tak dużych restrykcjach utrata kilogramów jest naturalna, jednak po jej zakończeniu szybko możemy zauważyć tzw. „efekt jo-jo”. Według mnie dużo rozsądniejszy jest wariant, gdy codziennie zjadamy 3 posiłki i wypijamy 2 porcje bulionu, a łączna dawka energetyczna to minimum 1500 kalorii.

W przypadku każdej diety redukcyjnej ze względu na ograniczenie kalorii, w pierwszym tygodniu diety możemy odczuwać osłabienie oraz bóle głowy, ponieważ organizm „przestawia się” na nowy sposób odżywiania. Pamiętajmy również, że prawidłowe tempo utraty masy ciała to ok. 1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” po uzyskaniu oczekiwanych efektów pozwoli uniknąć ponownego przybrania masy ciała. Całodniowe menu na diecie redukcyjnej powinno składać się z 4-5 posiłków, które zjadamy co 3-4 godziny, co pozwala wyeliminować nagłe napady głodu. - podsumowuje Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat