Zwyczaje żywieniowe pochodzące z basenu Morza Śródziemnego zyskują coraz większą popularność na całym świecie, ponieważ przypisuje się im wpływ na wydłużenie długości życia oraz dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Na czym polega fenomen diety śródziemnomorskiej?
Dieta śródziemnomorska – jakie są jej korzyści prozdrowotne?
Charakteryzuje się tym, że ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Obniża ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak: cukrzyca, otyłość, miażdżyca czy nowotwory. Oparta jest na świeżych warzywach i owocach, bogatych w witaminy, minerały, polifenole i antyoksydanty, przez co poprawia naszą odporność. Dodatkowo chroni układ nerwowy przed powstawaniem schorzeń określanych jako neurodegeneracyjne, w tym choroba Alzheimera czy Parkinsona. Co więcej, normalizuje poziom glukozy i poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny, dlatego zalecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą i insulinoopornością. Dodatkowo obniża cholesterol i pomaga zachować prawidłowe proporcje frakcji cholesterolu HDL do LDL. Ten model żywienia wspiera odchudzanie i pomaga zachować prawidłową masę ciała.
Zalety diety śródziemnomorskiej
- wysokie spożycie warzyw i owoców;
- obecność w menu roślin strączkowych;
- spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, głównie z niskoprzetworzonych produktów zbożowych;
- źródło białka to przede wszystkim ryby, owoce morza i chude mięso;
- tłuszcze pochodzą ze źródeł roślinnych, głównie oliwa z oliwek;
- ograniczone spożycie tłuszczy nasyconych takich jak tłuste mięso, jaja, smalec, masło, śmietana;
- potrawy przyprawiane są głównie aromatycznymi ziołami – rozmaryn, tymianek, bazylia i czosnek;
- ograniczone spożycie soli kuchennej;
- stosowane techniki kulinarne to gotowanie na parze, pieczenie w folii, krótkie grillowanie.
Dieta śródziemnomorska – dozwolone produkty
Grecy, Hiszpanie czy Włosi bez większych problemów mogą pozwolić sobie na taką dietę ze wzgląd na świeże produkty dostępne w szerokości geograficznej. Jednak my również możemy sobie na nią pozwolić, bo sprowadzane są one również do naszego kraju. Co powinno znaleźć się w diecie śródziemnomorskiej?
- ryby i owoce morza – łosoś, pstrąg, makrela, tuńczyk, sardynki, śledź, dorsz, krewetki, kalmary, ośmiornica, mule, ostrygi.
- warzywa – różne sałaty, papryka czerwona, zielona, żółta, pomidory, cebula, czosnek, kapary, oliwki, kapusta włoska, buraki, brokuły, brukselka, cukinia, bakłażan, por, pietruszka, szparagi, karczochy, ziemniaki, bataty, dynia, cykoria, fenkuł.
- produkty zbożowe – chleb żytni razowy, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, komosa ryżowa, amarantus, kasza bulgur, ryż dziki, ryż brązowy.
- rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, groch, fasola.
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno.
- owoce – awokado, pomarańcze, jabłka, mandarynki, morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, figi, daktyle, melon, cytryna, granat.
- orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, nerkowce, pistacje, orzeszki piniowe, czarnuszka, sezam, pestki dyni, słonecznika, nasiona chia, siemię lniane.
- zioła i przyprawy – tymianek, bazylia, kolendra, rozmaryn, majeranek, liść laurowy, natka pietruszki, ziele angielskie, papryka, tymianek, kumin rzymski, kurkuma, cynamon, estragon, goździki, koper, szałwia, mięta.
- produkty mleczne – twaróg, mozzarella, ser feta, ricotta, jogurt, kefir, maślanka, halloumi, parmezan.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com