W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dieta na mocne nerwy

Opublikowano: 2018-01-11
Dieta na mocne nerwy, czyli co jeść żeby być odpornym na stres.
Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy.

Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.

Układ nerwowy to skomplikowany system komórek odpowiedzialny za odbieranie bodźców i sterowanie aktywnością organów wewnętrznych. Ciągłe napięcie powoduje nieprawidłowości  w jego funkcjonowaniu i wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Dbając o dietę bogatą w odpowiednie witaminy i składniki mineralne jesteśmy w stanie przeciwdziałać negatywnym skutkom przewlekłego stresu, takim jak wrzody, nadciśnienie, czy depresja.

Niezastąpiona B-kompleks
Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego. Warto zapoznać się z ich właściwościami, by zdać sobie sprawę z niebagatelnej roli, jaką odgrywają w naszym organizmie.  Witamina B1, czyli tiamina obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjach wzmaga czynność acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu nerwów. Z kolei witamina B2 nazywana także ryboflawiną występuje przede wszystkim w wątróbce i nabiale. Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów zabezpieczymy się przed jej niedoborem, który może powodować zapalenia błon śluzowych i uciążliwe migreny. Chyba najważniejszą dla układu nerwowego witaminą z grupy B jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny, powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się do regulacji pracy układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń psychicznych i padaczkowych. Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się dbając o częste włączanie do jadłospiu kasz i otrębów z pełnego przemiału. Nie do przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podorobach i owocach morza.

Na ratunek skołatanym nerwom
Nie mniej ważne dla naszego mózgu są aminokwasy, gdyż właśnie dzięki nim powstają neuroprzekaźniki, które przenoszą informacje między neuronami. Aminokwasy z kolei tworzą białka, jeden z najważniejszych budulców naszego ciała. Ich źródło to mięso, ryby oraz jaja. Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3. Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich oraz oleju lnianym. Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją. Minerał ten odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i zapobiega skurczom. W sytuacjach stresowych jest on wytracany, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonych i strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na właściwym poziomie.

W zgodzie z naturą
Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby choroby (nietolerancja glutenu - celiakia), brak dostępu do wysokojakościowych produktów, czy względy ideologiczne (wegetarianizm, weganizm). Na przeciw zestresowanym wychodzą liczne firmy farmaceutyczne oferujące suplementy diety w postaci tabletek i kapsułek, a także producenci żywności wzbogaconej czy też funkcjonalnej.

Smaczną alternatywą dla tradycyjnych suplementów są wzbogacone soki owocowe, na przykład te, które zawierają zespół witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców.  Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane, a wysoka zawartość witamin w nich zawartych jest często w stanie pokryć nawet stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie – dodaje  Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić szczególna uwagę na ich skład oraz jakość. Należy również pamiętać, że suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.

Fot. Rabenhorst
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama