Dieta wegetariańska – jak zacząć

Jak przejść na wegetarianizm.
Chciałabyś ograniczyć spożywanie mięsa lub całkowicie przejść na dietę wegetariańską, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? O to garść porad, które znacznie ci to ułatwią.

Podstawą do przejścia na dietę wegetariańską jest uświadomienie sobie jak smacznie można jeść bez mięsa. Często dieta ta kojarzy się z jałowymi, nudnymi, dietetycznymi potrawami. Jednak nic bardziej mylnego! Mając do wyboru tyle owoców, warzyw, strączków czy kasz naprawdę nietrudno jest o pyszne i sycące posiłki, a możliwości ich tworzenia są w zasadzie nieograniczone. By ułatwić sobie przejście na nowy rodzaj diety najlepiej posiłki wegetariańskie wprowadzać stopniowo i zacząć od kilku bezmięsnych dań w tygodniu, z czasem zwiększając ilość wraz z własnymi potrzebami.

Pierwszą obawą, która pojawia się, gdy myślimy o diecie wegetariańskiej jest to, czy dostarczymy sobie odpowiedniej ilości białka. Wbrew pozorom jest to jednak bardzo proste, ponieważ warzywa również zawierają duże ilości tego składnika, a w połączeniu z dowolnymi ziarnami, orzechami, strączkami i zbożem dostarczymy sobie wystarczającą ilość białka bez większego trudu.

Jeśli nie wiesz od czego zacząć i jak gotować, przyjrzyj się swoim ulubionym, mięsnym przepisom. Tak naprawdę każde danie można bez problemu przerobić na wegetariańskie zastępując mięso tofu lub soczewicą. Ulubiony makaron z kurczakiem i szpinakiem będzie świetnie smakował z marynowanym tofu, zaś soczewica idealnie zastępuje mięso w sosie bolońskim. Z innych popularnych przepisów, które nic nie tracą na pominięciu w nich mięsa znajdują się: lasagne, faszerowane papryki i cukinia czy chilli, które ze względu na dużą ilość fasolki zapewni nam również bardzo zbilansowany posiłek. Świetnym zastępstwem kotleta, zarówno do ziemniaków, jak i w burgerze są również grzyby – zarówno te leśne, jak i boczniaki czy duże pieczarki, lekko podsmażone zachowują pyszny smak. Możesz również sięgać po substytuty mięsa, które są coraz szerzej dostępne. Na ogół są to produkty przygotowane na bazie soi.

Zastanawiasz się, dlaczego w ogóle warto przejść na dietę wegetariańską? Warto się przyjrzeć płynącym z niej korzyściom zdrowotnym. Potrawy wegetariańskie zawierają znacznie mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dieta ta pomaga uniknąć chorób serca oraz cukrzycy typu drugiego. Zdrowa dieta bezmięsna, pełna warzyw i owoców redukuje również ryzyko zachorowania na raka.

Jeśli niepokoisz się o niedobory składników odżywczych utożsamianych z dietą wegetariańską, np. żelaza czy witaminy B12, możesz skonsultować się z dietetykiem, który pomoże ci odpowiednio ułożyć dietę albo doradzi odpowiednie suplementy. Dieta wegetariańska jest odpowiednia również dla dzieci, należy jednak pamiętać o zdrowych tłuszczach, które znajdziemy między innymi w orzechach czy awokado.

Nie musisz od razu rzucać się na głęboką wodę. Zacznij od jednego dnia bez mięsa, spróbuj przygotować wegetariański obiad w każdy poniedziałek czy inny, dowolny dzień tygodnia. Sięgnij do mediów społecznościowych po inspiracje na zbilansowane i pyszne posiłki, skuś się na dobrą książkę kucharską z wegetariańskimi przepisami i przede wszystkim nie bój się eksperymentów w kuchni, a szybko docenisz korzyści płynące z tej nie tylko zdrowej, ale i smakowitej diety.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat