Przygotowany na bazie jogurtu dip, z dodatkiem żurawiny i przyprawy curry to opcja na całkiem lekki dodatek, który świetnie skomponuje się z wędliną, ale też wielkanocnym pasztetem.
DIP JOGURTOWY Z ŻURAWINĄ I CURRY
Składniki
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- 30 g żurawiny, do mięs, ze słoika
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki curry, mielonego
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa