Domowa przyprawa do piernika krok po kroku!

Jak samemu zrobić przyprawę do piernika?
Święta to doskonały czas na rodzinne pieczenie. Odkryj magię wigilii i śladem swojej babci, mamy – samodzielnie przygotuj przyprawę do piernika. Niech tradycja zagości w Twojej kuchni!

Bez choinki, Mikołaja i pierników święta nie byłyby takie same. Czas produkcji świątecznych wypieków jest doskonałą okazją do wspólnej zabawy dla całej rodziny. W kuchni spotykają się wszystkie pokolenia – to prababcie przekazywały babciom, a one córkom – tajne przepisy. My podpowiadamy, jak przygotować domową przyprawę do piernika.

Sekretny skład świątecznej przyprawy:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g Gałki muszkatołowej Appetita
  • 10 g Ziela angielskiego Appetita
  • 10 g Czarnego pieprzu Appetita
  • 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mielimy, korzystając z maszynki do mielenia kawy lub tarki o drobnych łuskach lub moździerza, następnie – mieszamy i umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Fot. Preria




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat