Zostały one wyizolowane z tłoczonych na zimno czterech olejów (oleju lnianego, z ogórecznika, z wiesiołka i z czarnej porzeczki). Produkty EstroVita są idealnym uzupełnieniem diety dla wszystkich - także dla wegan, wegetarian i dzieci (EstroVita kids).
Pod nazwą „nutraceutyki” kryją się produkty łączące w sobie działanie żywności funkcjonalnej, jak również suplementów diety. Ich składniki posiadają zarówno wartości odżywcze, jak i zdrowotne. Mają za zadanie wzmacniać naszą odporność, poprawiać kondycję poszczególnych narządów, a nawet wspierać profilaktykę wielu chorób. Większość nutraceutyków powstaje z roślin. W jaki sposób? Rozwój biotechnologii jest dziś na takim poziomie, że w wyniku skomplikowanych procesów produkcji można wyizolować z roślin to, co najcenniejsze.
Do grupy tych produktów należy właśnie EstroVita, która jest bogata w kwas alfa-linolenowy, kwas linolenowy oraz kwas gamma-linolenowy. Poza tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, 6 i 9, które są składnikami preparatów, są również wzbogacone w witaminy oraz mikroelementy.
O właściwościach produktu mówi nam dr n. med. Edyta Blus:
Kwasy tłuszczowe z grupy omega 3,6,9, będące składnikiem preparatu, występują w naturalnej, bezpieczniej, wysoko skoncentrowanej i w pełni wchłanianej przez organizm człowieka formie estrów etylowych. Przewaga estrów etylowych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi omega 3,6 polega głównie na ich prostej, nierozbudowanej strukturze molekularnej, dzięki której produkt cechuje się większą biodostępnością (wchłanianiem) w komórkach ludzkiej skóry oraz łatwością uwalniana wolnych kwasów z estrów etylowych.
Do wyboru są cztery produkty o konkretnym przeznaczeniu. EstroVita pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wszystkie kwasy tłuszczowe Omega, zawiera także witaminę E. EstroVita skin jest idealna dla osób dbających o skórę. EstroVita cardio ma najwyższą skoncentrowaną zawartość kwasu ALA (Omega-3), który stanowi idealne wsparcie dla serca. EstroVita kids jest doskonałym uzupełnieniem dieta dziecka o kwasy Omega. Jak widać, jest w czym wybierać, teraz pora przejść do sekretu produktu i głównych właściwości jego składników.
„Doskonała proporcja”
Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. Kwasy te w trakcie metabolizowania korzystają z tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o niego. Łatwo wówczas o to, by kwasy Omega nie tylko nie pomagały nam dbać o organizm, ale nawet były dla niego szkodliwe. I tak na przykład zbyt duża ilość kwasów LA w stosunku do ALA (którą charakteryzuje się większość dostępnych na rynku olejów) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, zamiast im zapobiegać. Co zrobić, by nie tylko przyjmować kwasy Omega, ale też czerpać z nich jak najwięcej korzyści zdrowotnych?
Odpowiedzią jest tak zwana „doskonała proporcja”. Polega ona na tym, że stosunek kwasów Omega 3 do Omega 6 w preparacie wynosi 2:1. Takim właśnie optymalnym składem charakteryzują się suplementy EstroVita. Sama dieta, w której proporcje mogą wynosić 15:1 a nawet 20:1, jak widać często okazuje się niewystarczająca.
Właściwości kwasów Omega
Korzyści z przyjmowania kwasów Omega są nie do przecenienia. Okazują się one niezastąpione w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego i mają zbawienny wpływ na układ nerwowy (już od naszego życia płodowego). Omega-3 wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka. Bardzo istotne jest korzystne oddziaływanie kwasów Omega na skórę - nie tylko ją ujędrniają i opóźniają starzenie się, ale też leczą w przypadku schorzeń. Poza tym, że zwiększają naturalną odporność organizmu, zapobiegają przewlekłym zapaleniom oraz alergiom.
Kwasy tłuszczowe Omega-6 pobudzają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto pomagają zachować zdrowie kości, regulują metabolizm. Zbyt wysokie stężenie kwasów Omega-6 może nasilać stan zapalny, dlatego tak istotna jest równowaga kwasów Omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów Omega-3.
Kwasy Omega-9 mogą się wytworzyć w organizmie, jeśli dostarczymy mu odpowiednio dużo kwasów Omega-3 i 6. Kwasy Omega-9 mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zastąpienie nimi tłuszczy zwierzęcych niweluje dolegliwości żołądkowe, takie jak uciążliwa i nieprzyjemna niestrawność.
Czystość produktu i łatwa przyswajalność
Wiele osób przyjmując suplementy obawia się substancji dodatkowych, a często nawet zbędnych, które są w nich zawarte. EstroVita nie zawiera przeciwutleniaczy, konserwantów, barwników ani alergenów.
Ważna jest także czystość samego produktu. Opatentowany unikalny proces produkcji preparatu EstroVita zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów Omega 3,6,9 i charakteryzuje się brakiem jakichkolwiek zanieczyszczeń. Ponadto unikalna technologia dwustopniowego mieszania (homogenizacji) zapewnia uzyskanie jednorodnej i klarownej mieszaniny olejów, która umożliwia przetworzenie roślinnych kwasów omega 3,6,9 w ich unikalną formę monocząsteczek (estrów etylowych). Co to dokładnie oznacza dla konsumenta? Gwarantuje najwyższy transport kwasów tłuszczowych grupy omega do wszystkich komórek. Co ważne, EstroVita produkowana jest w ochronnej atmosferze azotu bez dostępu tlenu atmosferycznego, co pozwala zachować prozdrowotne właściwości olejów roślinnych w nienaruszonej formie.
EstroVita - produkty
EstroVita to w pełni naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez ludzki organizm porcja kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Dzięki formie estrów etylowych, preparat jest w pełni przyswajalny przez ludzki organizm, a także natychmiastowo wchłaniany już na poziomie komórkowym. W skład serii EstroVita wchodzą cztery produkty (każdy o pojemności 150 i 250 ml):
Cena:
150 ml – 49.90 PLN
250 ml – 74.90 PLN
Fot. EstroVita
Informacja prasowa