Dyniowe smoothie
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy ze szczególną uwagą dbać o swoje zdrowie i z uwagą dobierać składniki codziennej diety. Dla urozmaicenia jadłospisu warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce. Proponujemy odżywczą przekąskę na bazie dyni, bananów, masła orzechowego i wody.
Składniki (4 porcje):
- Woda Mama i ja, ilość według uznania
- 1 średnia dynia hokkaido
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem lub do 220°C bez niego.
- Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki.
- Ułóż dynię na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do miękkości i lekkiego zbrązowienia przez ok. 30 minut. Odstaw do przestudzenia.
- Zmiksuj dynię, banany i masło orzechowe z wodą Mama i ja do konsystencji, jaka Ci odpowiada.
- Smoothie można spożyć od razu albo zabrać ze sobą na spacer lub do pracy.
Fot. WOSANA
Informacja prasowa