Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole

Kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango - przepis.
Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami.

Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu dodatkiem egzotycznych owoców.

Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu. Jednym z ciekawych pomysłów na oryginalne słodkości jest nadanie im egzotycznego akcentu. Taki efekt możemy uzyskać dodając do deseru np. mango czy marakuję.

W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów. Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie ciasteczek z musem mango w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango

Składniki:

Ciastka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 1 mango
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek gorącej wody

Masa cukrowa:

  • 350 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 40 g glukozy w proszku
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
  • 20 ml zimnej wody
  • barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym


Krok I
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Krok II
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.

Krok III
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.

Krok IV
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.

Fot. Südzucker Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat