Fasola drobna po meksykańsku

Potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli - przepis kulinarny.
Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację.

Składniki:

  • 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 - 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
  • 500 ml bulionu
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Metoda:

  1. Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
  2. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
  3. Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
  4. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
  5. Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat