Faszerowane bataty

Przepis na bataty w roli głównej.
Bataty – znamy je, lubimy, cenimy za moc odżywczych wartości. Kiedy wszystko już było i wydaje się, że paleta pomysłów na przepisy z ich wykorzystaniem została wyczerpana pojawiają się w nowej odsłonie. Nadziewane komosą ryżową, szpinakiem, serem blue i orzechami pecan KRESTO nasycają, zaskakują smakiem i oczarowują kolorem. Po prostu trzeba spróbować!

Faszerowane bataty

Składniki:

  • 6 sztuk batatów (po ok. 180 g każdy)
  • 6 łyżeczek komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szalotka (ok. 70g)
  • 130 g szpinaku
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • przyprawy: suszone pomidor, czosnek, bazylia, harissa
  • 40-50 g sera pleśniowego blue
  • 15-20 g orzechów pecan KRESTO

Wykonanie:

  1. Bataty nakłuj widelcem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 35-45 minut (do miękkości).
  2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Szalotkę drobno posiekaj i pokrój pomidory w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj szpinak, dopraw przyprawami, podsmaż. Zdejmij z palnika i dodaj suszone pomidory.
  5. Ser pleśniowy pokrusz i posiekaj orzechy.
  6. Upieczone bataty natnij i delikatnie rozchyl, by zrobić miejsce na nadzienie.
  7. Do środka dodaj komosę ryżową, szpinak, posyp pokruszonym serem pleśniowym blue i orzechami pecan.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat