Faszerowane bataty
Bataty – znamy je, lubimy, cenimy za moc odżywczych wartości. Kiedy wszystko już było i wydaje się, że paleta pomysłów na przepisy z ich wykorzystaniem została wyczerpana pojawiają się w nowej odsłonie. Nadziewane komosą ryżową, szpinakiem, serem blue i orzechami pecan KRESTO nasycają, zaskakują smakiem i oczarowują kolorem. Po prostu trzeba spróbować!
Faszerowane bataty
Składniki:
- 6 sztuk batatów (po ok. 180 g każdy)
- 6 łyżeczek komosy ryżowej
- 1 łyżeczka masła
- 1 szalotka (ok. 70g)
- 130 g szpinaku
- 4-5 suszonych pomidorów
- przyprawy: suszone pomidor, czosnek, bazylia, harissa
- 40-50 g sera pleśniowego blue
- 15-20 g orzechów pecan KRESTO
Wykonanie:
- Bataty nakłuj widelcem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 35-45 minut (do miękkości).
- W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szalotkę drobno posiekaj i pokrój pomidory w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj szpinak, dopraw przyprawami, podsmaż. Zdejmij z palnika i dodaj suszone pomidory.
- Ser pleśniowy pokrusz i posiekaj orzechy.
- Upieczone bataty natnij i delikatnie rozchyl, by zrobić miejsce na nadzienie.
- Do środka dodaj komosę ryżową, szpinak, posyp pokruszonym serem pleśniowym blue i orzechami pecan.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa