Gnocchi
Przepis na gnocchi.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- pół szklanki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i zalać wodą (nie obierać). Gotować aż będą miękkie, po czym lekko przestudzić. Obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
- Przełożyć ziemniaki do miski i dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz. Wymieszać ręką, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto.
- Stół albo stolnicę wysypać obficie mąką.
- W garnku zagotować wodę i posolić ją.
- Oddzielić część ciasta i uformować z niej długi wałek. Nożem odkrajać 2 cm paski. Każdy kawałek w rękach uformować w kuleczkę, którą następnie trzeba przygnieść lekko widelcem żeby powstał charakterystyczny wzorek.
- Gnocchi gotować partiami, wkładając do garnka tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie.
- Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.
- Wykładać na talerz w pojedynczej warstwie.
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. Flickr/ Luigi Anzivino