Gnocchi

Przepis na gnocchi.
Przepis na gnocchi.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i zalać wodą (nie obierać). Gotować aż będą miękkie, po czym lekko przestudzić. Obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  2. Przełożyć ziemniaki do miski i dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz. Wymieszać ręką, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto.
  3. Stół albo stolnicę wysypać obficie mąką.
  4. W garnku zagotować wodę i posolić ją.
  5. Oddzielić część ciasta i uformować z niej długi wałek. Nożem odkrajać 2 cm paski. Każdy kawałek w rękach uformować w kuleczkę, którą następnie trzeba przygnieść lekko widelcem żeby powstał charakterystyczny wzorek.
  6. Gnocchi gotować partiami, wkładając do garnka tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie.
  7. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.
  8. Wykładać na talerz w pojedynczej warstwie.


Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. Flickr/ Luigi Anzivino




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat