Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem z rzodkiewkami

Przepis na hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami.
Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • garść liści szpinaku baby
  • 4 szt. dymki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami


Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.
Smacznego!

Fot. Almette
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat