Imbir jest blisko spokrewniony z innymi przyprawami - kurkumą i kardamonem malabarskim.
Na terenie Europy przyprawa ta pojawiła się dzięki Krzyżowcom, którzy przywieźli ją z Ziemi Świętej. Najwcześniej znana była w Anglii, gdzie miała za zadanie ochronę ludności przed morową zarazą.
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, wykorzystywaną również jako przyprawa. Obecnie cieszy się dużą popularnością na całym świecie.
Najważniejszą częścią imbiru jest kłącze, które składa się z charakterystycznych bulwiastych odcinków. W kłączu znajdują się olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny zapach i aromat są to m.in.: limonen, kamfen, cytral.
Początkowo imbir wykorzystywano tylko w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, bowiem reguluje on trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. Działa żółciopędnie, odtruwa wątrobę z toksyn.
Dzisiaj wiadomo, że roślina ta pomaga w wielu innych przypadłościach. Łagodzi między innymi bóle menstruacyjne, ponieważ hamuje skurcze macicy. Warto dodawać ją do jedzenia w okresie napięcia przedmiesiączkowego. Działa przeciwobrzękowo, ponieważ zawarty w niej olejek eteryczny ma działanie moczopędne. Leczy migreny. Zwiększa koncentrację, bo poprawia ukrwienie mózgu. Zmniejsza też ryzyko zawału, bo polepsza krążenie krwi i rozrzedza ją, dzięki czemu zapobiega zlepianiu się płytek krwi, które może powodować zakrzepy. Imbir zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez organizm, ułatwia również jego wydalanie. Jest też skuteczny w przeziębieniach i rewelacyjny dla zmarzluchów, bo wspaniale rozgrzewa. Zwiększa także odporność.
Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Olejek imbirowy stosowany jest w kosmetyce. Wyszczupla i poprawia wygląd skóry objętej cellulitem.
Imbir jest również stosowany jako afrodyzjak. Dzięki właściwościom, wpływającym na polepszenie ukrwienia pobudza organy płciowe.
Przyprawa jest ostra i ma drażniące działanie, nie można więc objadać się nią bezkarnie. Unikaj jej, jeżeli chorujesz na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Odpuść ją sobie również, gdy jesteś w ciąży lub karmisz.
Imbir ma tendencję do wysychania, więc przy stosowaniu obieraj skórkę tylko z tej części, której chcesz użyć. Trzymaj go również w lodówce, dłużej zachowa świeżość.
W kuchni imbir wyśmienicie komponuje się z takimi przyprawami korzennymi jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
Na rynku jest dostępny imbir w wielu postaciach: świeży, mielony, marynowany, kandyzowany. Warto umieścić tę przyprawę w swojej spiżarni.
Katarzyna Redmerska
(katarzyna.redmerska@dlalejdis.pl)
Fot. sxc.hu