Imbir dobry na wszystko

Cała prawda o imbirze.
Imbir najprawdopodobniej pochodzi z Melanezji (zachodnia część Oceanii). Jego jadalny korzeń jest rośliną przyprawną znaną w Azji (uwaga!) już 3000 tysiące lat temu.

Imbir jest blisko spokrewniony z innymi przyprawami - kurkumą i kardamonem malabarskim.

Na terenie Europy przyprawa ta pojawiła się dzięki Krzyżowcom, którzy przywieźli ją z Ziemi Świętej. Najwcześniej znana była w Anglii, gdzie miała za zadanie ochronę ludności przed morową zarazą.

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, wykorzystywaną również jako przyprawa. Obecnie cieszy się dużą popularnością na całym świecie.

Najważniejszą częścią imbiru jest kłącze, które składa się z charakterystycznych bulwiastych odcinków. W kłączu znajdują się olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny zapach i aromat są to m.in.: limonen, kamfen, cytral.

Początkowo imbir wykorzystywano tylko w leczeniu schorzeń układu pokarmowego,  bowiem reguluje on trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. Działa żółciopędnie, odtruwa wątrobę z toksyn.

Dzisiaj wiadomo, że roślina ta pomaga w wielu innych przypadłościach. Łagodzi między innymi bóle menstruacyjne, ponieważ hamuje skurcze macicy. Warto dodawać ją do jedzenia w okresie napięcia przedmiesiączkowego. Działa przeciwobrzękowo, ponieważ zawarty w niej olejek eteryczny ma działanie moczopędne. Leczy migreny. Zwiększa koncentrację, bo poprawia ukrwienie mózgu. Zmniejsza też ryzyko zawału, bo polepsza krążenie krwi i rozrzedza ją, dzięki czemu zapobiega zlepianiu się płytek krwi, które może powodować zakrzepy. Imbir zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez organizm, ułatwia również jego wydalanie. Jest też skuteczny w przeziębieniach i rewelacyjny dla zmarzluchów, bo wspaniale rozgrzewa. Zwiększa także odporność.

Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. Olejek imbirowy stosowany jest w kosmetyce. Wyszczupla i poprawia wygląd skóry objętej cellulitem.

Imbir jest również stosowany jako afrodyzjak. Dzięki właściwościom, wpływającym na polepszenie ukrwienia pobudza organy płciowe.

Przyprawa jest ostra i ma drażniące działanie, nie można więc objadać się nią bezkarnie. Unikaj jej, jeżeli chorujesz na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Odpuść ją sobie również, gdy jesteś w ciąży lub karmisz.

Imbir ma tendencję do wysychania, więc przy stosowaniu obieraj skórkę tylko z tej części, której chcesz użyć. Trzymaj go również w lodówce, dłużej zachowa świeżość.

W kuchni imbir wyśmienicie komponuje się z takimi przyprawami korzennymi jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.

Na rynku jest dostępny imbir w wielu postaciach: świeży, mielony, marynowany, kandyzowany. Warto umieścić tę przyprawę w swojej spiżarni.

Katarzyna Redmerska
(katarzyna.redmerska@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat