Imbirowa wieprzowina
Poziom trudności: łatwy; Czas przygotowania: 1/2 godz; Czas gotowania: 5 min; 12 porcji
Składniki
- 170g (6 oz) mielonej wieprzowiny
- 65ml (¼ szklanki) białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki stołowe mielonego imbiru
- 1 łyżka stołowa mielonego czosnku
- 4 łyżki stołowe młodej cebulki pokrojonej na kostkę
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki oleju sezamowego
- Szczypta soli i pieprzu
- 12 okrągłych wontonów
- 1 jajko, ubite
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wieprzowinę, cebulę, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz.
- Zagotuj dwie kwarty wody w średniej wielkości garnku.
- Nałóż 1 łyżkę stołową mieszanki na wonton, następnie go zawiń. Powtórz z pozostałymi wontonami.
- Wstaw wontony do wrzącej wody na 1 minutę, wyjmij, odstaw na stojak do schłodzenia.
- Przed podaniem podsmaż wontony na patelni aż lekko zbrązowieją.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa