Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną.
Przepis na pyszny jabłecznik z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
  • 500 g mąki
  • 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej


Etapy przygotowania:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Można dodać troszkę cynamonu.
  2. Aby przygotować ciasto, należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę, i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.
  3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.


Smacznego!!!

Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat