Jabłecznik z bitą śmietaną
Przepis na pyszny jabłecznik z bitą śmietaną.
Składniki:
- 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
- 500 g mąki
- 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
- 4 żółtka
- 200g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
Etapy przygotowania:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Można dodać troszkę cynamonu.
- Aby przygotować ciasto, należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę, i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.
- Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!!!
Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com