Jak poskromić wirusy odpowiednią dietą?

Walcz z wirusami odpowiednią dietą.
Latem mikroby są mniej groźne, ale od jesieni musimy na nie bardziej uważać. Nie chodzi już tylko o słynnego ostatnio wirusa, ale również o te bardziej pospolite.

Każdy z nas ma układ odpornościowy, który broni się przed drobnoustrojami. Im więcej ma on wyszkolonych i silnych „żołnierzy” (np. limfocyty, leukocyty, fagocyty), tym lepiej. Jednak to od nas w dużym stopniu zależy, jak silny będzie nasz organizm: czy się wysypiamy, czy dużo przebywamy na powietrzu pośród zieleni, czy umiemy zredukować stres oraz czy się dobrze odżywiamy. To właśnie dieta ma duży wpływ na naszą odporność. Co powinniśmy włączyć do swojego codziennego jadłospisu?

  • Cynk – pierwiastek ten bierze udział w dojrzewaniu limfocytów. Jeśli ktoś ma go za mało, to podatność na wirusy rośnie. Najwięcej cynku zawierają owoce morza, wątróbka, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, produkty pełnoziarniste, kasze, jajka, sery i warzywa strączkowe. Warto łączyć różne produkty i nie ograniczać się tylko do roślinnych.
  • Kwercetyna – to barwnik występujący w warzywach i owocach, który pomaga transportować cynk do komórek organizmu. Dzięki temu możliwe jest zahamowanie infekcji wirusowej. Kwercetyna zmniejsza również ryzyko zapalenia płuc. Jej źródłem są jabłka, czerwona cebula, cytrusy, winogrona, brokuły, wiśnie i szpinak.
  • Przeciwzapalne witaminy – terapeutyczne działanie cynku i kwercetyny wzmacniają witaminy, przede wszystkim C i D. Aby witamina C mogła pobudzać aktywność naszych limfocytów i fagocytów, czyli pożeraczy wirusów i innych patogenów, powinniśmy codziennie jeść co najmniej 0,5 kg owoców i warzyw. Szczególnie cenne są natka pietruszki, porzeczki czarne, cytrusy i papryka. Natomiast witamina D znajduje się w tłustych rybach, jajkach i maśle.
  • Omega 3 – bogate w te kwasy są tłuste ryby, owoce morza, olej lniany i rzepakowy oraz orzechy. Kwasy omega-3 redukują gwałtowne stany zapalne organizmu, dlatego warto je jeść 2-3 razy w tygodniu.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat