Wpływ jedzenia na nastrój
Jedzenie niewątpliwie wpływa dobrze na nastrój, ale właściwie jak to działa? Okazuje się, że jest to zasługa tryptofanu, dzięki któremu w organizmie człowieka wydziela się serotonina zwana także hormonem szczęścia. To aminokwas niezbędny w wielu innych procesach i konieczne jest, by dostarczać go wraz z pożywieniem.
Z pewnością warto przygotować swój jadłospis w taki sposób, aby dbać o dobry humor. Musimy jednak pamiętać, że dieta powinna być zdrowa i dostarczać organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Sięgasz po czekoladę pełną cukru lub inne niezdrowe produkty ze sklepowej półki? Najlepiej wykluczyć ze swojej diety takie przekąski lub przynajmniej znacznie je ograniczyć. Zdrowsze wersje produktów poprawiających humor powinny zawierać kwas foliowy, kwasy omega-3 oraz witaminy.
Wiola Lis z ekologicznego centrum Arkana Smaku podkreśla: „Zdrowe produkty mogą być smaczne, zaspokajać apetyt na słodkości i dbać o organizm. Warto pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta dostarcza ważnych składników, co wpływa pozytywnie na stan organizmu i przekłada się także na dobre samopoczucie”.
Zdrowe produkty poprawiające humor
Oto kilka propozycji, dzięki którym można odpowiednio odżywić ciało i zyskać lepsze samopoczucie:
Wystarczy poświęcić chwilę na zapoznanie się z ofertą sklepów, aby przekonać się, że zdrowe słodkości to nie mit. Wiola Lis, specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku zaznacza jednak: "Jeśli decydujemy się na produkty takie jak batony czy mieszanki z bakaliami, zawsze czytajmy ich składy. Unikajmy produktów z długą listą składników i zbędnym cukrem”.
Ekologiczne rozwiązania
Gwarancją jakości przekąsek są certyfikaty ekologiczne. Produkty BIO pozbawione są ulepszaczy i sztucznych konserwantów. Takie właśnie towary są cennym elementem zrównoważonej i zróżnicowanej diety. Ale to nie wszystko.
Jeśli w Twojej okolicy znajdują się sklepy, które oferują produkty pochodzące z lokalnych gospodarstw, warto robić w nich zakupy. Lokalne produkty zachwycają świeżością i smakiem. Wybierając je, chronimy także środowisko — ograniczamy transport oraz produkcję opakowań. Postępujemy też zgodnie z ideą „wiem, co jem” i stawiamy na zdrowie. Nasz organizm oraz samopoczucie na pewno odwdzięczą nam się za to podwójnie.
Fot. Arkana Smaku
Informacja prasowa