O czym będzie? O oleju z wiesiołka i jego niepospolitej mocy. Działanie oleju wiesiołkowego wciąż jest tematem dyskusji medycznych, a więc tematem otwartym. Pewne i niepodważalne jest to, że nasiona wiesiołka, z których wytwarzany jest olej, zawierają niezwykle rzadki u roślin kwas gamma-linoleinowy (GLA). Jest on bardzo pożądany przez nasze organizmy, a jego niedobór w znacznej mierze przyczynia się do zaburzeń przemiany materii. Olej z wiesiołka to także bogate źródło kwasu linolowego (LA) oraz witaminy E.
Wśród potencjalnych działań oleju z wiesiołka wskazywane są m.in.:
Olej z wiesiołka zalecany jest także przy nadciśnieniu. Ponadto wykazuje działanie odtruwające i wzmacniające.
Do suplementacji oleju wiesiołkowego zalecane są kapsułki miękkie, zwiększające biodostępność substancji czynnej.
Składniki: Olej z wiesiołka dwuletniego tłoczony na zimno zawierający: 85% kwas linolowy (LA), 9% GLA (kwas gamma-linolenowy), witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), Otoczka kapsułki: żelatyna wołowa, substancja wiążąca: glicerol, woda.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 do 2 kapsułek dziennie popijając wodą.
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka dwuletniego tłoczonego metodą na zimno. Zawiera on wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). Olej z wiesiołka pomaga uzupełnić dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-6).
Zawarty w produkcie Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi*. Produkt zawiera wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowy (GLA) oraz naturalnie występującą witaminę E.
Uzupełnienie codziennej diety w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-6, a szczególnie w kwas gamma-linolenowy (GLA).
* korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie.
Fot. Aliness
Informacja prasowa