Jak trzymać dietę na urlopie?
Lato to taki okres, w którym pozwalamy sobie na więcej. Wyjeżdżając poza dom, chcemy czerpać z naszych wakacji jak najwięcej.
Każdy wyjazd wiąże się z odkrywaniem nowych smaków i próbowaniem potraw, które niekoniecznie mogą pozytywnie wpływać na naszą sylwetkę. Co, jeśli nie chcemy zrezygnować ze swoich codziennych nawyków żywieniowych przebywając na wakacjach? Oto kilka prostych trików.
- Dziel się posiłkiem - dania obiadowe serwowane w restauracjach są zazwyczaj duże. Nie dojadaj ich do końca. Możesz podzielić porcję na pół, część zjeść od razu, a resztę poproś o zapakowanie posiłku na wynos. Przyda się na kolację albo śniadanie następnego dnia. Dobrym rozwiązaniem jest także dzielenie się posiłkiem z partnerem albo przyjaciółką, z którą spędzasz wakacje.
- Poproś o zmianę dodatków - jeśli wybrałaś danie z sosem, poproś kelnera, by podano go oddzielnie. Gdy dodatkiem do ryby są frytki, możesz poprosić o ich zamianę na jarzyny. Jeśli natomiast zamawiasz sałatkę, koniecznie zaznacz, by polano ją oliwą, a nie gotowym dressingiem.
- Jedz jak najwięcej warzyw - są one łatwo dostępne, świeże i aromatyczne. Kupuj je jak najczęściej i licz, ile porcji uda ci się zjeść w ciągu dnia. Zielenina dostarcza witamin i włókien pokarmowych, które zmniejszają ochotę na śmieciowe jedzenie.
- Po jedzeniu idź na spacer - taka aktywność zrekompensuje ewentualne szkody, które wyrządził zbyt obfity posiłek i późny obiad. Spacer pozwoli także spalić kalorie i usprawnić trawienie.
- Noś przy sobie wodę - warto zawsze mieć pod ręką butelkę wody mineralnej i popijać ją między posiłkami. Dobrze nawodniona, jesteś odporna na dietetyczne pokusy, czyli węglowodanowe posiłki i łakocie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com