Nie przejmuj się, jeśli w karcie nie ma żadnych beztłuszczowych opcji. Tłuszcze nienasycone są zdrowe i powinny stanowić część zbilansowanej diety. Do grupy produktów bogatych w zdrowe tłuszcze należą między innymi: oliwa oliwek, awokado czy orzechy, ale także tłuste ryby morskie. Przeglądając menu, warto wziąć pod uwagę właśnie danie rybne, gdyż zamawiając łososia czy tuńczyka dostarczysz sobie zdrowych kwasów omega-3, które obniżają ryzyko chorób serca. Zwróć uwagę, by była to potrawa z pieca lub grilla.
Unikaj za to dań smażonych, zwłaszcza na głębokim oleju, które zawierają mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz są wysokokaloryczne. Raczej omijaj dania mięsne i te na bazie pełnotłustych produktów mlecznych.
Warto również porozmawiać z obsługą, w większości restauracji drobne zmiany w daniu z menu nie stanowią problemu. Możesz poprosić, by nie polewano potrawy sosem lub dressingiem, zapytać o możliwość wymiany frytek bądź ziemniaków na gotowane warzywa, a także zamówić danie bez sera.
Jeśli nie jesteś pewna co wybrać ,wypatruj w nazwach czy opisach potraw z karty takich określeń jak: pieczone, duszone, gotowane, gotowane na parze czy w sosie własnym. Unikaj opcji opisanych jako smażone oraz wszelkiego rodzaju sosów (maślanego, kremowego, serowego itd.). Warto postawić też na dania z dużą ilością warzyw, dzięki temu będziesz syta po posiłku, a unikniesz wielu zbędnych kalorii.
Nie zapominaj także, ile kalorii kryje się w napojach oraz drinkach. Do picia najlepiej jest zamówić wodę, tak by oszczędzić sobie dodatkowych kalorii i cukru. Jeśli świętujesz uważaj też na alkohole, słodkie drinki potrafią być wysokokaloryczne. Postaw na umiar i wybierz kieliszek wina (80-150 kcal), Cosmopolitan (150 kcal), Mojito (160 kcal) lub gin z tonikiem (200 kcal). Kremowe drinki takie jak np. Pina Colada mogą mieć nawet ok. 650 kcal, czyli więcej niż niektóre dania obiadowe!
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com