Jaką stosować dietę przy zaburzeniach połykania?

Zaburzenia połykania - jaką dietę stosować?
Zaburzenie przełykania, czyli dysfagia, to poważny problem. Chory cierpiący na dysfagię nie tylko nie może jeść, ma także problemy z przyjmowaniem płynów.

A stąd prosta droga do odwodnienia, a w skrajnym przypadku do śmierci.

Przyczyny dysfagii

Zaburzenie przełykania może mieć różnorakie podłoże, począwszy od psychicznego, skończywszy na onkologicznym. Choroby przełyku, krtani, gardła, jamy ustnej, urazy spowodowane wypadkami, poparzenia, to kolejne przyczyny dysfagii. Może ją spowodować także udar, choroba Parkinsona, może być skutkiem radioterapii. Powodów może być wiele. Ważne, by prawidłowo zdiagnozować chorobę i podjąć skuteczne leczenie. Czasem dysfagia jest następstwem przyjmowania leków, na przykład niektórych antybiotyków. Bywa też i tak, że za jej powstanie odpowiedzialne jest ciało obce, które utknęło w przełyku. U osób starszych często jest to fragment protezy.

Dysfagia u dzieci często związana jest z dziecięcym porażeniem mózgowym. Może też być spowodowana wrodzoną nieprawidłową budową przełyku.

 

Objawy dysfagii

Nieestetyczny wyciek śliny z jamy ustnej nie musi być efektem braku kultury i niezamykania ust przy jedzeniu, ale właśnie zaburzeń przełykania. Czasem można spotkać się z wypadaniem pokarmu z ust. Niepokojącymi objawami są: kaszel pojawiający się przyjedzeniu, dławienie, duszności, odruchy wymiotne. W skrajnych przypadkach pokarm może dosłownie wychodzić nosem.

Początkowo chory może nie kojarzyć wyżej wymienionych objawów z trudnością z przełykaniem. Pojawiająca się przy okazji utrata apetytu może być mylnie brana za objaw infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem bardzo ważne jest, by jak najszybciej zdiagnozować chorobę i podjąć leczenie. Dlatego lekarzowi pierwszego kontaktu trzeba szczerze opowiedzieć o wszystkich, najbardziej nawet krępujących szczegółach przebiegu choroby, jak choćby wspomniane wyżej wracanie pokarmu nosem. Chorobie towarzyszy też stałe uczucie utknięcia pokarmu w gardle lub w dolnej części przełyku. Częstą dolegliwością towarzyszącą jest zgaga. Przy dłuższym chorowaniu dochodzi do spadku masy ciała.

 

Jak leczyć dysfagię

Zgodnie z zasadą, że leczyć trzeba przyczyny, a nie skutki, skuteczna terapia polega przede wszystkim na znalezieniu źródła choroby. Nie zawsze jest to proste, bo jak wspomniano wyżej – powodów może być wiele i mogą mieć różnorakie podłoże. Bywa i tak, że ustalenie źródła niewiele pomoże, bo na przepalony przełyk nie ma cudownego lekarstwa. Jednak w wielu przypadkach specjalistyczne badania pozwalają prześledzić pracę przełyku i ustalić, skąd biorą się problemy z prawidłowym przyjmowaniem pokarmów.

 

 

Dieta przy dysfagii

Często bywa tak, że przy dysfagii konieczne jest wprowadzenie żywienia pozajelitowego. Jednak należy to traktować jako ostateczność. Przy problemach z przełykiem trzeba przejść na pokarmy półpłynne lub płynne. Nie można przy tym zapomnieć, że dieta osoby chorej musi zawierać wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro i makro elementy.

Dysfagia dieta to rezygnacja z produktów twardych, wymagających gryzienia i długotrwałego żucia. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że taka dieta przypomina dietę niemowlęcia. To, co przyjmuje chory, powinno być od razu gotowe do połykania.

Dla uzupełnienia diety, w porozumieniu z lekarzem, warto sięgnąć po płynne diety z serii Fresubin, np. Fresubin YOcreme, Fresubin Energy Drinki i Fresubin Protein.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat