Kamis Fit up! Sos Sałatkowy KOPERKOWY

Kamis Fit up! Sos Sałatkowy KOPERKOWY to "chrupiąca" kompozycja prażonych orzeszków sojowych i nasion słonecznika w aromatycznym towarzystwie ziół i przypraw. Sos ma oryginalny, ciekawy smak, apetyczny wygląd, przepiękny aromat z dominującą nutą koperku i porcje dobroczynnego błonnika. Sos sałatkowy Koperkowy to doskonały sposób na sałatki i wzmocnienie sił witalnych, bo zawarte w ziarnach słonecznika i soi witaminy, minerały, białka i tłuszcze stanowią prawdziwy koktajl naturalnej energii.



Aromatyczna pietruszka, koperek i szczypiorek oraz nuta orzeźwiającego kminku, pełne wyrazu czosnek, cebula i pieprz biały nadaj mieszance pożądany wyraz, harmonijny smak i aromat. Dlatego Sos Sałatkowy Koperkowy polecany jest do sałatek ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczak szynki i innych mięs.

Na bazie Sosu Koperkowego można również przygotować doskonały sos winegret - do aromatycznej mieszanki wystarczy dodać ocet winny, balsamiczny lub jabłkowy Kamis.

Słonecznik i soja - Samo zdrowie!
Ziarna słonecznika to doskonałe źródło błonnika, witaminy E, folacyny i cynku stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych do utrzymania naszej dobrej formy fizycznej.

Słonecznik stanowi również źródło fitosteroli, grupy chemicznych związków roślinnych korzystnie wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę pracy serca.

Soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Ziarna soi dostarczają witamin, szczególnie witamin z grupy B (witamina B1, B2, B6) oraz składników mineralnych: potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg). Badania naukowe dowodzą, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Może być również pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu. Ochronnie na serce wpływają zawarte w soi izoflawony, działające jako przeciwutleniacze. Soja to również doskonałe źródło białka.



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat