Aromatyczna pietruszka, koperek i szczypiorek oraz nuta orzeźwiającego kminku, pełne wyrazu czosnek, cebula i pieprz biały nadaj mieszance pożądany wyraz, harmonijny smak i aromat. Dlatego Sos Sałatkowy Koperkowy polecany jest do sałatek ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczak szynki i innych mięs.
Na bazie Sosu Koperkowego można również przygotować doskonały sos winegret - do aromatycznej mieszanki wystarczy dodać ocet winny, balsamiczny lub jabłkowy Kamis.
Słonecznik i soja - Samo zdrowie!
Ziarna słonecznika to doskonałe źródło błonnika, witaminy E, folacyny i cynku stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych do utrzymania naszej dobrej formy fizycznej.
Słonecznik stanowi również źródło fitosteroli, grupy chemicznych związków roślinnych korzystnie wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę pracy serca.
Soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Ziarna soi dostarczają witamin, szczególnie witamin z grupy B (witamina B1, B2, B6) oraz składników mineralnych: potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg). Badania naukowe dowodzą, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Może być również pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu. Ochronnie na serce wpływają zawarte w soi izoflawony, działające jako przeciwutleniacze. Soja to również doskonałe źródło białka.