Czerwone jest zdrowe. Papryka dzięki zawartej w jej włóknach kapsycynie posiada właściwości lecznicze. Alkaloid ten działa podobnie jak witamina A,C czy E tj. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o powstawanie chorób serca. Z testów laboratoryjnych wynika, iż alkaloid ten uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że chili przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. W latach dwudziestych naszego stulecia, węgierski biochemik Albert Szent - Gyorgi rozpoczął badania nad chili. Wkrótce też wyodrębnił z niej kwas askorbinowy - popularną witaminę C. W 1937 roku został za to odkrycie wraz z papryką nagrodzony Nagrodą Nobla. Papryka zyskała sławę, okazało się, że oprócz witaminy C ma jeszcze A, P, B1, B2.
Pomidory to najlepsze źródło likopenu - witaminy-antyoksydantu, która wyróżnia się doskonałymi właściwościami przeciwutleniającymi. Posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami (m.in. zawał serca, choroby neurologiczne), a przede wszystkim przed rakiem W organizmie człowieka likopen przekształca się w witaminę A.
Cebula ma podobne do czosnku właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.