Płatki nagietka zawierają najwięcej aktywnych składników, które przyspieszają trawienie, działają uspokajająco oraz regenerująco. Kwiat nagietka posiada działanie przeciwskurczowe na przewód pokarmowy i drogi żółciowe - związki zawarte w surowcu posiadają zdolność wiązania niektórych endogennych toksyn i ułatwiają ich wydalanie.
Melisa od wieków stosowana medycyna naturalna wykorzystuje melisę w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Działa zbawiennie na układ trawienny, działa przeciwskurczowo i rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit - usprawnia prawidłowa przemianę materii. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Intensywny, cytrynowy aromat i przyjemny smak - korzenny z nutą goryczy - czyni z melisy nieocenioną przyprawę, którą doskonale podnosi walory smakowe zup, potraw z drobiu czy sałat. Melisa świetnie komponuje się z pomidorami, ogórkami i owocami nadając im orzeźwiający, cytrynowy smak i oryginalny aromat.
Estragon ma pikantny, lekko gorzki smak i pokaźną porcję witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zalecane jest stosowanie estragonu jako przyprawy leczniczej w dietach z ograniczeniem soli.