Karmelowe Gruszkowe Myszy

Przepis na Karmelowe Gruszkowe Myszy.
Przepis na Karmelowe Gruszkowe Myszy idealne na Halloween.

Składniki

  • Spray do smażenia
  • 4 małe dojrzałe gruszki np. Anjou lub Forelle (około 900g)
  • 36 (15cm) patyczków do szaszłyków
  • 100g granulowanego cukru
  • 110g jasnobrązowego cukru
  • 255g ciemnego syropu kukurydzianego
  • 60g niesolonego masła
  • 240ml śmietanki
  • 1/2 laski wanilii lub jedna łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki
  • Szczypta soli
  • Czarny sezam
  • Różowe lub żółte cukierki do dekoracji


Sposób przygotowania

  1. Wyłóż tackę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Popsikaj sprayem do smażenia.
  2. Przed zrobieniem karmelu, wydrąż i pokrój gruszki na osiem kawałków każda. W każdy kawałek włóż patyczek do szaszłyków, przykryj ręcznikiem papierowym i odstaw na bok.
  3. Połącz cukry, syrop kukurydziany, masło, 120 ml śmietanki, wanilię oraz gałkę na dużej patelni. Zagotuj na średnim ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy mieszanka się zagotuje, powoli dodaj resztę śmietanki. Przymocuj termometr do boku patelni i intensywnie gotuj, delikatnie mieszając aż mieszanka dojdzie do 116C, czyli około 10 minut.
  4. Natychmiast zdejmij z ognia. Wlej karmel do średniej miski i odstaw na około 3 minuty aż się lekko schłodzi i zesztywnieje.
  5. Usuń nadmiar wilgoci z gruszek za pomocą ręcznika papierowego. Całe kawałki zanurz w karmelu obracając kilka razy. Wyjmij i pozwól aby nadmiar karmelu spłynął do miski. Wyłóż na przygotowanej tacce. Udekoruj sezamem i cukierkami póki karmel jest miękki. Zrób tak z wszystkimi kawałkami gruszki. Schłodź przez 30 minut. Podawaj.


* Uwaga: Podczas gdy karmel się schładza może stać się zbyt gęsty i odpadać od gruszki. Należy go wtedy podgrzać w mikrofalówce.

Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat