Karnawał to czas radości i beztroskiej zabawy. Dlatego niewątpliwie powinien składać się z miło spędzonych chwil w towarzystwie najbliższych. Jest to jednak również okres, w którym organizujemy przyjęcia i imprezy, zapraszamy gości i chcemy, by czuli się w naszym domu jak najlepiej. Tymczasem nie da się ukryć, że bycie gospodarzem bywa stresujące… A wcale nie musi takie być! Wszelkie niedociągnięcia możemy zatuszować, odwracając uwagę naszych znajomych za pomocą pysznych przekąsek, dzięki którym będą bawić się jeszcze lepiej.
Koreczki, sałatki i chipsy - to wszystko znajdziemy na niemal każdej imprezie czy przyjęciu. Oczywiście warto mieć je w zanadrzu, ale co jeszcze przygotować, żeby zaskoczyć zaproszonych nieoczywistymi, ale bardzo smacznymi przekąskami? Ciekawym pomysłem może być przyrządzenie owoców morza. Dodajmy do tego jeszcze aromatyczny sos z pomidorową nutą… To nie może się nie udać! A co dla wegetarian lub wegan? Niejedzący mięsa goście bez wątpienia docenią domowe, własnoręcznie przygotowane specjały ze smacznymi pastami i dipami - od tych bardziej wymyślnych, np. z brokułów, czosnku i sera ricotta, po te najprostsze, takie jak sos na bazie ketchupu i majonezu. Oto oryginalny przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wybrednych gości.
Tofu po koreańsku
Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.
Potrzebne składniki:
Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.
Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa