Karnawałowe smakołyki z pomidorową nutą

Karnawałowe przekąski - przepisy kulinarne.
Przygotowanie karnawałowego przyjęcia wiąże się z wieloma obowiązkami. Porządki, dekoracje, zaproszenie znajomych, a do tego wszystkiego… przyrządzenie smacznych przekąsek. Pytanie tylko, co zrobić, żeby każdy z naszych gości znalazł coś dla siebie? Warto zadbać także o potrawy w wersji wegetariańskiej - dzięki temu nikt na naszym przyjęciu nie pozostanie głodny.

Karnawał to czas radości i beztroskiej zabawy. Dlatego niewątpliwie powinien składać się z miło spędzonych chwil w towarzystwie najbliższych. Jest to jednak również okres, w którym organizujemy przyjęcia i imprezy, zapraszamy gości i chcemy, by czuli się w naszym domu jak najlepiej. Tymczasem nie da się ukryć, że bycie gospodarzem bywa stresujące… A wcale nie musi takie być! Wszelkie niedociągnięcia możemy zatuszować, odwracając uwagę naszych znajomych za pomocą pysznych przekąsek, dzięki którym będą bawić się jeszcze lepiej.

Koreczki, sałatki i chipsy - to wszystko znajdziemy na niemal każdej imprezie czy przyjęciu. Oczywiście warto mieć je w zanadrzu, ale co jeszcze przygotować, żeby zaskoczyć zaproszonych nieoczywistymi, ale bardzo smacznymi przekąskami? Ciekawym pomysłem może być przyrządzenie owoców morza. Dodajmy do tego jeszcze aromatyczny sos z pomidorową nutą… To nie może się nie udać! A co dla wegetarian lub wegan? Niejedzący mięsa goście bez wątpienia docenią domowe, własnoręcznie przygotowane specjały ze smacznymi pastami i dipami - od tych bardziej wymyślnych, np. z brokułów, czosnku i sera ricotta, po te najprostsze, takie jak sos na bazie ketchupu i majonezu. Oto oryginalny przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wybrednych gości.

Tofu po koreańsku
Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.

Potrzebne składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
  • 1 łyżka Ketchupu Kieleckiego pikantnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
  • sezam do posypania
  • szczypiorek

Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.

  • Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g
  • Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat