Kasza orkiszowa z wędzonym boczkiem i jajkiem na miękko

Inspiracje śniadaniowe z kaszą orkiszową - przepis kulinarny.
Kasza na śniadanie? Czemu nie! Na pierwszy posiłek dnia proponujemy kaszę orkiszową z dodatkiem rumianego boczku, aromatycznej cebulki oraz jajka na miękko. To zdrowe i pożywne śniadanie zapewni mnóstwo energii! Smacznego.

Składniki (2 porcje):

  • 100g kaszy orkiszowej (np. marki Halina)
  • 100g boczku pokrojonego w średnią kostkę
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 50g masła
  • 1 szczypiorek drobno posiekany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jajka gotujemy na miękko – w zależności od wielkości jajka od 3,5 do 5 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, powinien się odrobinę zarumienić.
  4. Do podsmażonego boczku dajemy cebulę i smażymy przez minutę, następnie dodajemy czosnek i dymkę. Patelnie ściągamy z ognia.
  5. Boczek, cebulę, czosnek i dymkę mieszamy z kaszą, masłem i szczypiorkiem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat