KECZUPUREK KAMIS

Keczupurek Kamis dla dzieci bogaty w żelazio, wapń i witamina D.
Pierwszy ketchup dla dzieci na polskim rynku wzbogacony w żelazo, wapń i witaminę D.

Rodzice często zastanawiają się, jak zachęcić dzieci do zjedzenia zwykłego śniadania czy nudnego obiadu. Na pewno bardzo pomocny w tym jest dodatek ketchupu, tak uwielbianego przez najmłodszych. Każde dziecko da się skusić na kanapkę z serem lub wędliną, pizzę, zapiekankę lub rybkę, jeśli będzie z keczupem. Posiłek z takim dodatkiem jest kolorowy, apetyczny i smakowity. Wielu rodziców zastanawia się jednak, czy keczup to przysmak odpowiedni dla dzieci. Bardzo ważne jest, by ten podawany małym smakoszom był odpowiedniej jakości i przeznaczony specjalnie dla dzieci. KAMIS wprowadza pierwszy na rynku ketchup dla dzieci KECZUPUREK, który jest w pełni naturalny, bez konserwantów, bardzo pomidorowy a zarazem suplementowany żelazem, wapniem i witaminą D.

Skład ketchupu KECZUPUREK jest naprawdę wyjątkowy: w 100 g gotowego ketchupu skoncentrowane są wartości odżywcze aż 184 g pomidorów, a zastosowane naturalne przyprawy zapewniają jego klasyczny smak: łagodny, ale wyraźny - w sam raz dla dzieci. Przede wszystkim jednak ketchup dla dzieci KECZUPUREK jest suplementowany w wapń, żelazo i witaminę D. Ideą suplementacji żywności jest uzupełnienie wybranych składników odżywczych (których niedobory zostały wykryte w diecie określonej populacji) w powszechnie stosowanych produktach spożywczych.

O wypowiedź w kwestii znaczenia wapnia, żelaza i witaminy D w diecie dzieci poprosiliśmy specjalistę w dziedzinie żywienia dzieci, dietetyka, dr inż. Annę Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka: „W badaniach Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonych w latach 2000-2001 potwierdzono znaczne zagrożenie niedoborem wapnia i witaminy D w populacji dzieci i młodzieży: np. wśród dzieci w wieku 4-9 lat przeciętne spożycie wapnia wynosiło 60% zalecanej ilości, a wit. D – zaledwie 50% zapotrzebowania.

Chociaż w prawidłowo zbilansowanym jadłospisie istotne są wszystkie składniki odżywcze, to w żywieniu dzieci szczególny nacisk lekarze i dietetycy kładą na te składniki, których niedobory zdarzają się najczęściej. Niedostateczne spożycie w odniesieniu do rekomendacji pediatrów dotyczy przede wszystkim wapnia, żelaza i witaminy D.

Żelazo zapobiega niedokrwistości, gdyż jest to minerał niezbędny do tworzenia składników krwi i mięśni - hemoglobiny i mioglobiny oraz transportu tlenu w organizmie. Bierze udział w przemianach energetycznych w każdej komórce, zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, wspomaga odporność na infekcje. Wykazano, że niedobory żelaza już w okresie niemowlęcym mają nieodwracalny, negatywny wpływ na rozwój mózgu i procesy poznawcze oraz iloraz inteligencji (IQ) w wieku szkolnym.

Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym kości i zębów, ale ma też udział w mechanizmach krzepnięcia krwi i utrzymuje maksymalne napięcie i pobudliwość mięśni szkieletowych i serca. Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku i dla dzieci wynosi 800-1200 mg na dobę. Przewlekłe niedobory wapnia mają negatywny wpływ na rozwój masy kostnej i prowadzą do osteoporozy, ale także mogą być przyczyną zaparć, bolesnych skurczów mięśni i skłonności do wysypki.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia i fosforu, zapewnia więc odpowiednią mineralizację kości i zębów. Niedobór wit. D prowadzi do krzywicy, zaburzeń wzrastania i deformacji kości. Chociaż tę witaminę organizm człowieka potrafi produkować pod wpływem promieni słonecznych, jednak w naszej strefie klimatycznej słońca jest zbyt mało, a do tego dość powszechnie stosowane są filtry UV. Pediatrzy zalecają, by w diecie dzieci i młodzieży do 18 r. ż. stosować żywność suplementowaną tą witaminą lub preparaty farmaceutyczne zapewniające dodatkową podaż witaminy D w dawce 400 j.m. dziennie.

Wysokie zapotrzebowanie na wapń, żelazo i witaminy D wymaga szczególnej uwagi przy planowaniu diety i dużej wiedzy na temat produktów spożywczych naturalnie bogatych w te składniki odżywcze lub włączenia do codziennego jadłospisu produktów spożywczych suplementowanych w deficytowe składniki odżywcze. W Polsce już od kilku lat obligatoryjnie stosuje się np. jodowanie soli kuchennej oraz wzbogacanie w wybrane składniki odżywcze produktów dietetycznych dla niemowląt.”

KECZUPUREK to nie tylko pierwszy suplementowany ketchup dla dzieci, jest również bardzo pomidorowy. Dlatego warto wspomnieć o zaletach samych pomidorów: pomidory są na każdej liście najzdrowszych produktów „Top Ten” – obok równie korzystnych dla zdrowia: łososia, brokułów, oliwy i jogurtu. Są doskonałym źródłem potasu, witaminy C i beta-karotenu. Jeszcze więcej zalet mają przetwory z pomidorów – koncentrat pomidorowy i keczup. Likopen powstający ze związków karotenowych w wyniku obróbki termicznej ma silne właściwości przeciwutleniające, chroni więc przed szkodliwym efektem wolnych rodników (nowotwory, miażdżyca) i wzmacnia odporność.

Również opakowanie KECZUPURKA zostało przygotowane z myślą o najmłodszych. Rozmiar butelki jest dostosowany do dziecięcej ręki, tak żeby ułatwić wyciskanie jej zawartości na potrawy. Całość została zabezpieczona obrotowym korkiem, który powstrzymuje niekontrolowany odpływ keczupu oraz pozwala dzieciom na kreatywną zabawę w dekorowanie swoich dań.

Dodatek ketchupu dla dzieci KECZUPUREK do posiłków dla najmłodszych jest doskonałym sposobem na smaczne, apetyczne i zdrowe posiłki, jednocześnie wzbogaca dietę w ważne dla rozwoju dzieci składniki.

Ketchup dla dzieci KECZUPUREK, 300 g, cena promocyjna na półce: 4,63 zł




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat