Kolorowa Wielkanoc z cukrem Diamant

Fioletowy sernik - przepis kulinarny
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barw, a ich źródłem nie muszą być tylko pisanki. Warto sięgnąć po nieoczywiste przepisy i zadbać o to, żeby świąteczne wypieki były nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo estetyczne. Obok tradycyjnych bab i mazurków można przygotować coś specjalnego, czyli Fioletowy sernik z ube. Dzięki doskonałej jakości cukrowi Diamant oraz fioletowemu ziemniakowi, który podbija kulinarny świat to będzie słodka i kolorowa Wielkanoc.

Pochodząca z Filipin bulwa ma nie tylko cudowny kolor, ale i lekko słodki smak, więc zmielony miąższ lub ekstrakt z tego warzywa idealnie nadają się do barwienia ciast, tart, lodów i lukru. Ziemniaka ube można szukać w sklepach stacjonarnych, a jego ekstrakt jest dostępny w Internecie. Warto więc zamienić klasyczny, wielkanocny sernik w fioletowe dzieło sztuki i sprawić, że nasz świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki miękkiego masła

MASA SEROWA:

  • 650 g twarogu sernikowego
  • ½ szklanki Cukru Drobnego Diamant
  • 250 g masy ube (przepis poniżej)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

FIOLETOWA MASA UBE:

  • 300 g fioletowych ziemniaków ube
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.

Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia. Gdy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Tym wyjątkowym ciastem zachwycimy najbliższych i nadamy Wielkanocy zupełnie nowego koloru.

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat