Koncentrat pomidorowy z nutką bazylii

Koncentrat Pudliszki z bazylią.
SMAK LATA NA TALERZU

Latem pomidory są najlepsze. Dojrzałe i soczyste, z dodatkiem aromatycznych ziół stanowią podstawę wielu pysznych potraw. Letnie smaki można zatrzymać w kuchni przez cały rok dzięki nowemu koncentratowi pomidorowemu Pudliszki z dodatkiem bazylii. Powstaje on z dojrzewających w słońcu pomidorów, których smak jest kluczem do udanej zupy pomidorowej. Dodatek świeżej bazylii nadaje potrawie wyjątkowy, świeży aromat. Koncentrat z bazylią uzupełnia gamę dotychczas dostępnych produktów Pudliszek z ziołami, czosnkiem i cebulą, dzięki którym można wyczarować pyszne nowe wersje tradycyjnej zupy pomidorowej.

BAZYLIA, POMIDORY ? BOGACTWO ZDROWIA
Koncentrat pomidorowy z bazylią to nie tylko smak, ale też bogactwo dobroczynnych składników. Pomidory są bogate w magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod i witaminy K, C oraz witaminy z grupy B. Zawierają też likopen, czyli znany przeciwutleniacz. Jego stężenie wzrasta w przetworzonych produktach pomidorowych, takich jak koncentrat. Bazylia to zaś przyprawa o miłym, korzennym, słodkawym smaku i zapachu. Udowodniono, że pozytywnie oddziałuje ona na nasz układ trawienny: ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, przeciwzapalanie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości przeciwdepresyjne. Jej spożycie przyczynia się do poprawy nastroju i dodaje energii. Bazylia najlepiej komponuje się z daniami z pomidorów, a wśród nich z lekką zupą pomidorową.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie firmy HJ Heinz Polska, aż 95% Polaków wykorzystuje w kuchni koncentrat pomidorowy jako bazę do potraw. Co więcej, 53% używa koncentratu przynajmniej raz w tygodniu. Jest on przede wszystkim podstawowym składnikiem zupy pomidorowej (80%).

PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z NUTKĄ BAZYLII
Składniki:
- koncentrat pomidorowy Pudliszki z bazylią
- włoszczyzna
- żeberka, wołowina lub drób
- śmietana do zupy (18% - 22%)
- makaron lub ryż
- listek świeżej bazylii do dekoracji
- sól do smaku.

Przepis:
Do wywaru warzywno-mięsnego (lub ugotowanego bulionu) dodaj koncentrat Pudliszki w ilości, jakiej zwykle używasz. Dokładnie wymieszaj. Kiedy poczujesz delikatny zapach bazylii wydobywający się z garnka, to będzie znak, że pomidorowa niedługo będzie gotowa. Następnie dodaj śmietanę (dla lepszego efektu można ją ubić). Na talarze wyłóż ugotowany makaron lub ryż i zalej zupą. Na koniec dla dekoracji dodaj kleks bitej śmietany oraz listek świeżej bazylii.

Pudliszki życzą smacznego!



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat