Konfitura z czerwonej cebuli

Przetwory - pomysł na konfitury.
Czerwona cebula - pomysł na jej wykorzystanie w kuchni.

Konfitura z czerwonej cebuli (TM31, TM5)

 10 min.  40 min.  Łatwy  450 gram  na 100 gram: Wartość kaloryczna 1005 kJ, Wartość kaloryczna 239 kcal, Białko 1.9 g, Węglowodany 53.5 g, Tłuszcz 2.7 g

Składniki

  • 600 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 10 g oleju
  • 3 goździki
  • 1-2 szczypty kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 140 g brązowego cukru
  • 80 g czerwonego octu winnego

Przydatne przybory kuchenne

  • słoik typu twist

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka, koszyczek

Przygotowanie w Thermomix

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić 5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać goździki, kolendrę, kminek, sól, cukier i ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1.
  4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do suchego, wyparzonego słoika. Słoik natychmiast zakręcić. Słoik należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  5. Podawać jako dodatek.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

  1. Posiekać cebulę, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i dusić pod przykryciem przez około 5 minut..
  2. Przełożyć wszystko do garnka. Dodać goździki, kolendrę, kminek, sól, cukier i ocet, pokrywkę zsunąć i gotować przez 25 minut.
  3. Zawartość przełożyć do suchego, wyparzonego słoika. Słoik natychmiast zakręcić. Słoik należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  4. Podawać jako dodatek.

Wskazówka

  • Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Kolejnym sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa







Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat