Konfitura z czerwonej cebuli (TM31, TM5)
10 min. 40 min. Łatwy 450 gram na 100 gram: Wartość kaloryczna 1005 kJ, Wartość kaloryczna 239 kcal, Białko 1.9 g, Węglowodany 53.5 g, Tłuszcz 2.7 g
Składniki
- 600 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 10 g oleju
- 3 goździki
- 1-2 szczypty kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kminku, mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 140 g brązowego cukru
- 80 g czerwonego octu winnego
Przydatne przybory kuchenne
Części Thermomixa
- miarka, kopystka, koszyczek
Przygotowanie w Thermomix
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać goździki, kolendrę, kminek, sól, cukier i ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do suchego, wyparzonego słoika. Słoik natychmiast zakręcić. Słoik należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako dodatek.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
- Posiekać cebulę, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i dusić pod przykryciem przez około 5 minut..
- Przełożyć wszystko do garnka. Dodać goździki, kolendrę, kminek, sól, cukier i ocet, pokrywkę zsunąć i gotować przez 25 minut.
- Zawartość przełożyć do suchego, wyparzonego słoika. Słoik natychmiast zakręcić. Słoik należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- Podawać jako dodatek.
Wskazówka
- Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Kolejnym sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa